Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Smer-SD podal návrh na mimoriadnu schôdzu parlamentu k hranici Slovenska s Maďarskom: SaS to nepodporí

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Strana Smer-SD podala návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR k zavedeniu kontrol na slovensko-maďarskej hranici. Návrh podporili aj niektorí nezaradení poslanci. Na stredajšej tlačovej konferencii o tom informoval člen predsedníctva Smeru-SD Robert Kaliňák.

"Žiadame, aby vláda nariadila dočasné obnovenie kontroly hraníc SR s Maďarskom v rozsahu a spôsobom zabraňujúcim prechodu nelegálnych migrantov cez túto vnútornú hranicu a na tento účel zabezpečila dostatočné sily a prostriedky príslušných útvarov Policajného zboru a Ozbrojených síl SR," zdôraznil Kaliňák.

TK strana Smer SD Vláda SR zatvor hranice (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Kritika policajného prezidenta

Kritizoval policajného prezidenta Štefana Hamrana, podľa ktorého nemožno hermeticky uzavrieť hranicu s Maďarskom, keďže na to polícia nemá personál a ani technické zabezpečenie. Podľa Kaliňáka polícia odmieta začať chrániť SR pred nelegálnou migráciou. "Táto situácia sa dá upratať v priebehu niekoľkých dní," dodal. Ďalej hovoril o naplnení niektorých znakov trestných činov marenia úlohy verejného činiteľa, "čomu sa povenujeme aj v príslušnom podaní."

SaS nepodporí mimoriadnu schôdzu k zatvoreniu hraníc

Strana SaS sa nezúčastní na mimoriadnej schôdzi Národnej rady (NR) SR, ktorú inicioval Smer-SD s cieľom zaviazať vládu k obnove kontrol na hraniciach s Maďarskom. Na stredajšej tlačovej konferencii to avizoval podpredseda SaS Branislav Gröhling.

Smer-SD podal návrh na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Postavíme sa k nej tak ako doteraz, takže sa na nej nebudeme zúčastňovať," avizoval Gröhling na margo mimoriadnej schôdze. V súvislosti s nelegálnou migráciou hovorí o spoločných riešeniach v rámci NATO a Európskej únie. Apeloval preto na voličov, aby volili strany, ktoré sú jasne ukotvené v týchto západných štruktúrach.

Pellegriniho poslanci podporili návrh na mimoriadnu schôdzu k hraniciam

Nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR z Hlasu-SD podporili návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze s cieľom zaviazať vládu k obnove kontrol na hraniciach s Maďarskom. Líder strany Peter Pellegrini na stredajšej tlačovej konferencii ocenil, že vláda zrušila mimoriadnu situáciu pre ochorenie COVID-19. Stále sa však podľa neho nenaplnili ďalšie nevyhnutné kroky.

archívne video 

Hlas-SD si myslí, že vláda a polícia pri migrantoch zlyhávajú (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Keďže nepočujeme odpovede na otázky o tom, čo sa ide diať, tak sme spolu s kolegami podpísali návrh na zvolanie novej mimoriadnej schôdze o riešení migrácie a ochrane hranice SR. Zo strany vlády, premiéra Ľudovíta Ódora a prezidentky Zuzany Čaputovej nepočujeme žiadne konkrétne odpovede na otázky, ktoré trápia občanov," podotkol Pellegrini.

Hlas-SD k neotvoreniu mimoriadnej schôdze
Zobraziť galériu (3)
Hlas-SD k neotvoreniu mimoriadnej schôdze  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Schopnosť brániť vlastnú štátnu hranicu je podľa jeho slov základným prejavom suverenity štátu. V rámci riešení situácie s migráciou podčiarkol potrebu zaisťovať nelegálnych migrantov, kým sa dôkladne nepreverí ich totožnosť. "Nie zapísať im na papierik vymyslené meno a vymyslený dátum narodenia, ale poctivo overiť, či naozaj takýto človek existuje a či nepredstavuje možnú hrozbu. Až po takomto overení môžu dostať akýkoľvek papierik od polície," zdôraznil. Zopakoval, že Hlas-SD naďalej žiada odvolanie policajného prezidenta Štefana Hamrana. Ten si podľa Pellegriniho pomýlil svoju prácu s politikou a opätovne pri ochrane bezpečia slovenských občanov zlyhal.

Viac o téme: NávrhHraniceMimoriadna schôdzaSmer-SDMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu