Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Hrôzostrašná predpoveď expertov: TOTO sa deje s cenami benzínu a nafty! Zopakuje sa scenár z minulého roka?

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images, Topky/ Maarty)

BRATISLAVA – Ceny benzínu a nafty sa opäť pohli a nie práve smerom, ktorý by slovenských motoristov potešil. Situácia na čerpacích staniciach dnes vyzerá tak, že priepasť medzi cenami najpoužívanejších pohonných hmôt sa pomaly zmenšuje. Pokiaľ bude vývoj cien takto pokračovať aj naďalej, šoféri dieselových motorov budú roniť horké slzy potom, čo cenovky nafty opäť porastú nad úroveň cien benzínu. Experti upozorňujú, že nárast cien by mohol byť napriek pozitívnym predpovediam spred pár týždňov ešte len na svojom začiatku.

Ceny pohonných hmôt stúpli aj v 22. týždni (Zdroj: Topky/ Maarty)

Aj keď ceny benzínu na začiatku 36. týždňa mierne klesli z minulotýždňovej priemernej sumy 1,719 EUR/l na novú hodnotu 1,698 EUR/l, s cenami benzínu dobre vôbec nevyzerá. Oproti minulému týždňu, kedy sme za jediný liter benzínu na pokladniach čerpacích staníc nechali 1,637 EUR, dnes za ten istý objem zaplatíme až o viac ako 3 centy za liter viac. S príchodom pondelka sa tak cenovka nafty na čerpacích staniciach vyníma s novou sumou 1,670 EUR/l.

Hrôzostrašná predpoveď expertov: TOTO
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Ceny pohonných hmôt by mohli rásť aj naďalej, Slovákov desí predpoveď z Česka

Ako informuje český portál Novinky, ceny pohonných hmôt rastú skoro nepretržite už od mája 2023 a vo svojom raste pokračujú aj v auguste. „Situácia na ropnom trhu je veľmi vyhrotená. Od júla cena ropy vzrástla zo 75 na 90 dolárov za barel. Dôvod je ten, že sa očakáva globálny ekonomický rast, čo so sebou prináša aj vyšší dopyt po rope,“ povedal českému Právu hlavný ekonóm BH Securities Štěpán Křeček.

Hrôzostrašná predpoveď expertov: TOTO
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/ Maarty)

„Výhľad pre ďalšie týždne vidíme veľmi negatívne. Zatiaľ, čo v posledných týždňoch ceny pohonných hmôt rástli o niekoľko halierov za deň, teraz sa začne zdražovanie zrýchľovať. V najbližších dvoch týždňoch ceny benzínu a nafty porastú až o osemdesiat halierov a pri benzíne prekročí cena 40 korún za liter,“ popísal situáciu na českom palivovom trhu Křeček.

Hrôzostrašná predpoveď expertov: TOTO
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/ Maarty)

Aj keď by mohlo členstvo Slovenska v eurozóne tento raketový nárast cien pohonných hmôt zmierniť, podľa odborníkov je potrebné pripraviť sa aj na situáciu, pri ktorej by podobný alebo rovnaký scenár platil aj u nás.

Viac o téme: NaftaPredpoveďBenzínPohonné hmotyCeny PHMRast cien
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu