Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Čelia nepriazni osudu, no nevzdávajú sa. Mladým ľuďom z detských domovov pomáha aj bývalá advokátka televíznej Súdnej sieni.

Osamostatnenie je veľkým životným krokom. Advertoriál Zobraziť galériu (4)
Osamostatnenie je veľkým životným krokom. (Zdroj: Getty Images/dragana991)

BRATISLAVA - Postaviť sa na vlastné nohy je pre mladú generáciu čoraz náročnejšie. Už teraz pri výbere profesie čelia strachu, či ich v blízkej budúcnosti nenahradí technológia. Vzdelávať sa a plávať kariérnymi zmenami bude musieť väčšina z nich po celý pracovný život. Potom je tu vlastné bývanie, ktoré je samostatnou kapitolou. V tomto celom sú tu mladí ľudia, ktorí nie vlastnou vinou musia tomuto všetkému čeliť sami.

Napriek tomu, že týmto ľuďom z nejakého dôvodu chýbajú rodičia, o ktorých by sa mohli kedykoľvek oprieť, sú silní a odhodlaní žiť podľa svojich predstáv. „Mojou motiváciou pracovať na sebe sú moji biologickí rodičia, ktorí žijú život, ktorý sa mi nepáči a nechcela by som ísť v ich šľapajách,“ hovorí maliarka a grafička Kristína Lacková, ktorá vyrastala v detskom domove (dnes sa už používa názov Centrum pre deti a rodiny). Svoje umelecké nadanie začala rozvíjať počas strednej školy.

Talentovaná maliarka a grafička Kristína Lacková.
Zobraziť galériu (4)
Talentovaná maliarka a grafička Kristína Lacková.

Život jej poznačila diagnóza

Našla sa v kresbe ceruzkou a perom, ktoré vníma ako najkrajšie umelecké techniky. Hoci žije s vrodenou svalovou dystrofiou, nechce žiť z invalidného dôchodku a o svojom živote má iné predstavy. „Moje plány do budúcna sú vyštudovať, nájsť si prácu a pomáhať deťom z domova alebo hocikomu inému, kto bude moju pomoc potrebovať,“ povedala Kristína. V súčasnosti je prijatá na odbor sociálnej práce, no ešte ju čakajú talentové skúšky na dejiny umenia.

Na jej ceste za samostatným životom si už niekto jej talent a odhodlanie všimol. Kristína prednedávnom získala prvé miesto v charitatívnom projekte Predveď svoj talent, ktorý zastrešuje PSS, Prvá stavebná sporiteľňa. Zúčastniť sa ho mohli mladí ľudia vo veku od 18 do 25 rokov, ktorí bývajú alebo bývali v Centrách pre deti a rodiny alebo v Domove na polceste a onedlho sa budú musieť postaviť na vlastné nohy. Ambíciou projektu je pomôcť im pri osamostatnení sa.

Účastníci charitatívneho projektu Prvej stavebnej sporiteľne Predveď svoj talent.
Zobraziť galériu (4)
Účastníci charitatívneho projektu Prvej stavebnej sporiteľne Predveď svoj talent.

Sen o živote na vlastných nohách

Druhé miesto v charitatívnom projekte získala Mária Ciriaková, ktorá študuje na strednej škole odbor asistent pedagóga. Miluje prácu s deťmi, a preto im chce byť nápomocná pri riešení úloh. Na treťom mieste skončil Erik Fábik, budúci automechanik, ktorého snom je otvoriť si vlastný autoservis. Porota udelila špeciálne ocenenie nadanej speváčke Monike Kuchárovej, ktorá by sa chcela spevu venovať profesionálne. Účastníci projektu najprv odpovedali na niekoľko otázok, v ktorých opísali, v čom sú dobrí a ako chcú na sebe v budúcnosti pracovať a rozvíjať svoj talent, nech už je akýkoľvek, od tanca, počítačového programovania, športu až po umenie.

Svoje nadanie nakoniec finalisti predviedli pred porotou. Hoci vo vzduchu spočiatku panoval stres, neskôr sa premenil na príjemné prekvapenie. Víťazná trojica získala vecné ceny vrátane účtu stavebného sporenia aj s finančným príspevkom. Pochvala talentu snáď dodala zúčastneným  povzbudenie, ktoré v tomto krehkom veku tak potrebujú. „Výhra mi pomohla veriť si a nezahadzovať to, čo ma baví. Chcem veriť do budúcna, že sa mi podarí osamostatniť sa a viesť plnohodnotný život,“ dodáva Kristína. Trojica finalistov okrem toho získala mentoring od ambasádorky projektu Renáty Názlerovej, ktorá im bude pomáhať počas ich prvých krokov samostatného života.

Ambasádorka projektu Renáta Názlerová.
Zobraziť galériu (4)
Ambasádorka projektu Renáta Názlerová.

 

Advertoriál pripravený v spolupráci s Prvou stavebnou sporiteľňou. 

Viac o téme: PSSMladá generáciaCharitatívny projekt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu