Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rizman o hrôzach na Ukrajine: Poplach hneď po príchode, utekali do krytu! Nikdy som nezažil takých 30 minút, tvrdí

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook/Juraj Rizman, TASR/Dano Veselský)

BRATISLAVA/KYJEV – Hrôzy vojny okúsil na vlastnej koži. Partner prezidentky Zuzany Čaputovej minulý týždeň na pozvanie prvej dámy Ukrajiny Oleny Zelenskej navštívil túto vojnou zmietanú krajinu a hrôzy konfliktu okúsil na vlastnej koži hneď po príchode.

Archívne video: Tlačová konferencia Zuzany Čaputovej a Volodymyra Zelenského

Tlačová konferencia Zuzany Čaputovej a Volodymyra Zelenského (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Rizman sa spolu s partnermi ďalších európskych lídrov v Kyjeve zúčastnil na treťom summite prvých dám a pánov, ktorého zakladateľkou je ukrajinská prvá dáma a jeho témou je duševné zdravie. Diskutovalo sa o rovnováhe medzi odolnosťou a krehkosťou duševného zdravia či vplyve vojny na duševné zdravie, ako aj o problémoch, ktoré trápia mladú generáciu.

Už po príchode však musel čeliť neľahkým situáciám, na ktoré na Slovensku naučení nie sme a čo i len predstaviť si ich je pre mnohých ľudí ťažké. „Keď sme v stredu 6. septembra ráno prišli vlakom do Kyjiva, privítal nás vzdušný poplach. Tesne pred naším príchodom bolo nad mestom počuť dva výbuchy. Namiesto obvyklého privítania sme sa teda presunuli do krytu. Nikdy som nezažil takých 30 minút,“ prezradil na sociálnej sieti. „Po odvolaní poplachu sme sa dozvedeli, že v ten deň poslalo Rusko na zobúdzajúce sa ukrajinské mestá 33 rakiet a dronov. Ukrajine sa podarilo zostreliť 23 z nich. Ostatné rozosievali smrť,“ prezradil.

Rizman o hrôzach na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Prezidentská kancelária SR)

Dodal, že obe ruské rakety letiace na Kyjev našťastie zostrelila protivzdušná obrana. „Štáb Českej televízie dokonca, priamo zo stanice, na ktorú prišiel náš vlak, nakrútil zábery, na ktorých ešte vidno stopy dymu po streľbe protivzdušnej obrany a zostrelení útočiacich rakiet,“ pripomenul.

Mozaika našich zážitkov z toho, akú podobu má ruská „špeciálna operácia“ sa začala podľa jeho slov skladať od prvých sekúnd ich pobytu na Ukrajine. „Navštívili sme pamätník detských obetí ruskej invázie v Kyjive, raketou ´denacifikované´ divadlo v Černihive, ruským delostrelectvom rozstrieľanú športovú školu a centrum prípravy ukrajinských biatlonistov a biatlonistiek v lokalite Novoselivka 2 aj ´mierotvorcami´ zničené obydlia v obci Kyjinka. Videli sme vypálené domy, stopy šrapnelov a streľby na bránach a fasádach domov. Rozprávali sme s ľuďmi, ktorí kvôli ruskej invázii prišli o všetko,“ opísal.

„Hovorí sa, že je lepšie radšej raz vidieť, ako stokrát počuť. Videl som na vlastné oči, čo dokáže ´Russkij mir´ a práve vďaka tomu, čo som videl a zažil, dnes oveľa lepšie chápem, prečo ho Ukrajinci a Ukrajinky odmietli. Bojujú totiž nielen o slobodu a demokraciu, ale hlavne o svoje prežitie. Keď prestane bojovať Rusko, skončí vojna. Keď prestane bojovať Ukrajina, skončí Ukrajina,“ dodal na záver.

Viac o téme: VojnaKonflikt UkrajinaJuraj Rizman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu