Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

TÝMTO zbytočným potvrdeniam by malo už čoskoro odzvoniť: Menšia záťaž pre lekárov aj ušetrené peniaze!

Lekárske potrvrdenie
Lekárske potrvrdenie (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Od 1. novembra tohto roka by sa mala zrušiť povinnosť pre rodičov preukazovať sa potvrdením od pediatra o zdravotnej spôsobilosti ich detí napríklad pred nástupom do školy v prírode, na plavecký výcvik, na lyžiarsky výcvik či do tábora. Navrhuje to rezort zdravotníctva. Vybavovanie týchto potvrdení vníma ako zbytočnú záťaž tak pre pediatrov, ako aj pre rodičov.

archívne video

Situácia s pediatrami je kritická, tvrdí Michal Palkovič (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Ak prejde nová vyhláška, od novembra nebude potrebné pred spomínanými akciami navštevovať lekára a pýtať potrdenie. Ako informuje ministertvo zdravotníctva na svojej stránke, bude postačovať, ako rodič (zákonný zástupca) uvedie, že jeho dieťa je zdravotne spôsobilé na pobyt v kolektíve aj s ohľadom na charakter zotavovacieho podujatia. Zároveň uvedie, aké lieky dieťa pravidelne užíva a akými chorobami trpí. V prípade, ak rodič nebude vedieť zhodnotiť zdravotný stav dieťaťa, bude sa aj naďalej môcť poradiť s jeho detským lekárom, približuje rezort.

Predkladanie potvrdení bolo vo väčšine prípadov naozaj záťažou. Obvykle totiž nebolo potrebné prísť pre potrdenie aj s dieťaťom, dôležité bolo mať papier. Ministerstvo týmto krokom reaguje na požiadavky z praxe a snaží sa odbremeniť pediatrov od zbytočnej administratívnej záťaže. Zároveň tým chce uľahčiť rodičom prípravu pred odchodom na zotavovací pobyt detí, nakoľko im odpadne povinnosť návštevy pediatra. V neposlednm rade prináša úsporu peňazí, nakoľko v niektorých ambulanciách rodičia za vystavenie takéhoto potvrdenia platili poplatok.

Viac o téme: VyhláškaMZ SRPotvrde o zdravotnej spôsobilosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu