Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Žiadosť o tretiu platbu z plánu obnovy podá Slovensko 25. septembra, potvrdila Vašáková

Lívia Vašáková
Lívia Vašáková (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Slovensko podá tretiu žiadosť o platbu z plánu obnovy 25. septembra. Ide o žiadosť za 815 miliónov eur. V stredu to na tlačovej konferencii po rokovaní vlády potvrdila podpredsedníčka vlády pre plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Lívia Vašáková.

"Máme splnené všetko, čo potrebujeme na podanie tretej žiadosti o platbu z plánu obnovy. Ide o žiadosť o platbu za 815 miliónov eur a plánujeme ju podať 25. septembra," potvrdila Vašáková s tým, že termín na tretiu a štvrtú žiadosť o platbu je rok 2023.

Lívia Vašáková a Peter Balík po rokovaní vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Posledná platba by mala byť koncom roka

Vašáková priblížila, že žiadosť o poslednú, teda štvrtú, platbu plánuje vláda poslať ešte koncom tohto roka. "Odpočet okolo toho, čo úradnícka vláda urobila v oblasti eurofondov, plánujeme urobiť na vláde 27. septembra, je to posledná eurofondová vláda, ktorú budeme mať.Tam by sme chceli urobiť aj odpočet jednotlivých úloh a informovať o novom odhade," povedala Vašáková.

Premiér Ľudovít Ódor v júni upozornil na to, že z nevyčerpaných eurofondov by mohlo Slovensku prepadnúť 800 miliónov eur. Minister investícií Peter Balík sa v stredu vyjadril, že po odpočte na konci mesiaca bude vláda informovať o tom, aká suma z 800 miliónov eur je v ohrození. "Vyzerá to tak, že aj z tejto sumy dokážeme zachrániť viac ako polovicu," povedal Balík.

Viac o téme: PlatbaPlán obnovyLívia Vašáková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu