Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Voliči zo zahraničia si nemajú nechávať zasielanie na poslednú chvíľu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

BRATISLAVA - Voliči zo zahraničia by si nemali nechávať na poslednú chvíľu odoslanie obálky s hlasovacím lístkom. Vyzýva ich na to Ministerstvo vnútra (MV) SR, ktoré upozorňuje na dlhšie doručovacie lehoty z niektorých vzdialenejších štátov. Pošta zo zahraničia musí byť doručená na MV najneskôr 29. septembra do 12.00 h.

"Volič môže zaslať návratnú obálku zo zahraničia ľubovoľne - poštou aj kuriérskou službou. Môže ju zaslať aj zo Slovenska alebo ju osobne doručiť do podateľne MV SR na Drieňovej 22 v Bratislave do zákonného termínu. Poštovné uhrádza volič - odosielateľ," uviedli z tlačového odboru MV. Rezort vnútra všetkým zaregistrovaným voličom odoslal do zahraničia doporučene potrebné materiály na hlasovanie. O ich opakované doručenie môže volič požiadať v prípade, že pôvodná zásielka sa ministerstvu vnútra vrátila ako nedoručená.

Archívne video

Fico o tajnej dohode s Pellegrinim: Ak vyhráme voľby, chcem post predsedu vlády, nemám komu čo ponúkať (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

O voľbu poštou zo zahraničia požiadalo 72.993 občanov. Pokiaľ volič požiadal elektronicky, hlasovacie lístky si musí stiahnuť z webu MV SR a vytlačiť sám. Pokiaľ sa zásielka s volebnými materiálmi pre voliča zo zahraničia vráti ako neprevzatá, môžu voliči cez aplikáciu požiadať o opätovné zaslanie materiálov. Môžu zároveň zmeniť adresu, kam im má zásielka prísť. Požiadať o opakované zaslanie volebných materiálov môžu do 20. septembra. O nedoručení zásielky voličov informuje emailová notifikácia.

Voliči s trvalým pobytom na Slovensku, ktorí nestihnú včas zaslať návratnú obálku alebo ju vôbec neodošlú, majú možnosť voliť v deň volieb na území SR. Hlasovať môžu v obci trvalého pobytu. Vo volebnej miestnosti mimo miesta trvalého pobytu možno hlasovať na základe hlasovacieho preukazu. Potrebné je predtým najprv zrušiť registráciu o voľbu poštou a následne požiadať obec o vydanie hlasovacieho preukazu. Predčasné parlamentné voľby budú v sobotu 30. septembra. Kandiduje v nich 24 politických strán a hnutí a jedna koalícia.

Viac o téme: Voľby2023Zo zahraničia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu