Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Začalo sa disciplinárne pojednávanie voči sudkyni Najvyššieho súdu Dane Wänkeovej

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Na Najvyššom správnom súde (NSS) SR sa v utorok ráno začalo disciplinárne pojednávanie vedené voči sudkyni Najvyššieho súdu (NS) SR Dane Wänkeovej. V prípade dokázania disciplinárneho previnenia jej hrozí preloženie na súd nižšieho stupňa. Dana Wänkeová trvá na svojej nevine.

Predmetom disciplinárky je rozhovor Dany Wänkeovej so sudkyňou Krajského súdu v Žiline Marcelou Malatkou z roku 2020, ktorého obsahom bolo aj disciplinárne konanie voči žilinskému sudcovi Danielovi Bérešovi. Malatká v prípade figurovala v pozícii svedka.

Archívne video: Najvyšší súd rozhoduje o väzbe v prípade Romana Stahla z akcie Ezechiel

Najvyšší súd rozhoduje o väzbe v prípade ROmana Stahla z akcie Ezechiel (Zdroj: Topky/Maarty)

Disciplinárne stíhaná Dana Wänkeová odmietla, že by chcela svoju kolegyňu alebo kohokoľvek iného ovplyvňovať. "Diskutovali sme o právnych problémoch, ktoré v tej veci vyvstali," podotkla.Dana Wänkeová zároveň ako členka odvolacieho disciplinárneho senátu neskôr rozhodovala o Malatkej, ktorá namietla svoju zaujatosť z dôvodu, že bola členkou senátu, ktorý rozhodoval v Bérešovej disciplinárke. Disciplinárnym previnením má byť aj skutočnosť, že Dana Wänkeová pri tomto rozhodovaní nenamietla svoju zaujatosť.

Podľa svedkyne Malatkej jej Dana Wänkeová v roku 2020 povedala, že skutok, o ktorom svedčí v disciplinárke voči Bérešovi, by mohol byť trestným činom a mohlo by jej hroziť trestné stíhanie za neoznámenie trestného činu. "Spochybnila moju výpoveď a povedala slová, že 'ktovie, či si vôbec vypovedala pravdu'", dodala Malatká.

O dohodu záujem nebol

Účastníci konania na utorkovom pojednávaní neprejavili záujem uzatvoriť dohodu o vine a uložení disciplinárneho opatrenia. "Toto konanie nie je závažným disciplinárnym previnením, nie je disciplinárnym previnením, nie je porušením povinnosti sudcu," povedal obhajca disciplinárne obvinenej sudkyne Martin Hudák. Predmetom disciplinárky je podľa jeho slov bežný rozhovor kolegýň.

V utorok vypovedala aj exšéfka žilinského krajského súdu Eva Kyselová. Odmietla, že by sa spolu s Danou Wänkeovou niekedy rozprávali o disciplinárnom stíhaní Béreša.

Predseda Najvyššieho súdu SR Ján Šikuta navrhol disciplinárne obvinenej uložiť napomenutie, zástupkyňa ministerstva spravodlivosti navrhla disciplinárne opatrenie v podobe preloženia Dany Wänkeovej na súd nižšieho stupňa.

Viac o téme: PojednávanieNajvyšší súd Slovenskej republikyDana WänkeováNajvyšší správny súd SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu