Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Politické osobnosti si pripomínajú Deň Ústavy Slovenskej republiky

Ústava Slovenskej republiky Zobraziť galériu (9)
Ústava Slovenskej republiky (Zdroj: archív TASR)

BRATISLAVA - Deň Ústavy SR by mal byť aj o tolerancii, vyhlásil pri príležitosti piatkového štátneho sviatku predseda vlády Ľudovít Ódor. Je presvedčený, že každému jednému z nás, ale aj spoločnosti ako celku by prospelo prestať hľadať neexistujúcich nepriateľov, rozdúchavať iracionálne vášne, nálepkovať a stigmatizovať.

VIDEO Kollár tvrdí, že Ústava by mala slúžiť na to, aby nás spájala, nie rozdeľovala

Kollár tvrdí, že Ústava by mala slúžiť na to, aby nás spájala, nie rozdeľovala (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Podľa premiéra je niekedy smutné sledovať príkry rozpor postojov a slov mnohých, vrátane politických činiteľov, so základnými ústavnými princípmi. "Ústava Slovenskej republiky jasne hovorí o tom, že naša krajina je zvrchovaným, demokratickým a právnym štátom, ktorý sa neviaže na nijakú ideológiu ani náboženstvo. Sme krajinou, ktorá vyrástla z túžby chrániť všetkých svojich občanov," vyhlásil.

Politické osobnosti si pripomínajú
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Želá si, aby sme hľadali porozumenie medzi nami. "Spoliehali sa na overené fakty a rozumné argumenty, s úctou a rešpektom k iným, a tak oslávili viac než tridsať rokov existencie základného textu, ktorým hovoríme, kým sme a akí chceme byť," poznamenal. Pripomenul, že Ústava alebo ústavné princípy sú základným stavebným kameňom každej modernej demokracie. Určujú obrysy spoločnosti, v ktorej túžime žiť. "Je právnou podstatou pri riadení štátu, krajiny. Je rámcom, v ktorom sa uskutočňuje snaha o spravodlivosť a rovnosť pred zákonom. Je zárukou dodržiavania základných práv a slobôd. A je hlavným nástrojom proti zneužívaniu moci," skonštatoval.

 

📖 Deň ústavy by mal byť aj o tolerancii Ústava, alebo ústavné princípy, sú základným stavebným kameňom každej modernej...

Posted by Ľudovít Ódor - premiér on Thursday, August 31, 2023

Ústava zaisťuje, aby vláda slúžila záujmom občanov a krajiny, nie naopak, zhodnotil premiér. Najvyšší zákon štátu podľa neho vytvára podmienky pre fungovanie otvorenej spoločnosti, právneho štátu a je výrazom našej schopnosti a odolnosti chrániť rozmanitosť, ktorá nás podľa neho robí silnejšími. Ústavu SR schválila Slovenská národná rada pred 31 rokmi, štyri mesiace pred vznikom samostatnej Slovenskej republiky. Jej prijatie z 1. septembra 1992 sa od roku 1994 pripomína ako štátny sviatok - Deň Ústavy SR.

Ústavu SR nestačí oslavovať len jeden deň v roku, tvrdí prezidentka

Ústavu SR nestačí len jeden deň v roku oslavovať, ale predovšetkým ju 365 dní v roku dodržiavať. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla pri príležitosti piatkového Dňa Ústavy SR. "Mnohí za ústavné považujú iba to, čo je z ich pohľadu správne. A všetko ostatné, s čím nesúhlasia, považujú za neústavné. Na otázku, akú zmenu naša ústava potrebuje, sa mi preto žiada povedať, že zo všetkého najviac potrebuje zmenu prístupu k nej. Nevykladať ju podľa toho, kto je momentálne v akej mocenskej pozícii a čo sa mu aktuálne hodí," vyhlásila prezidentka. 

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala zástupcov Slovenského Červeného kríža
Zobraziť galériu (9)
Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala zástupcov Slovenského Červeného kríža  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

 Ako skonštatovala, Deň Ústavy SR patrí medzi novšie štátne sviatky. Politici by ho mali podľa hlavy štátu využiť na to, aby vytvárali prostredie, v ktorom sa ústava bude tešiť prirodzenému rešpektu a jej dodržiavanie sa bude považovať za samozrejmosť. "Preto ju nestačí len jeden deň v roku oslavovať, ale predovšetkým ju 365 dní v roku dodržiavať," dodala. Prijatím základného zákona sme sa podľa prezidentky prihlásili k hodnotám právneho, demokratického a zvrchovaného štátu. Ako poznamenala, tento dokument zároveň vyjadruje celospoločenskú zhodu na pravidlách a normách, ktoré sa zaväzujeme rešpektovať, a ktorých rešpektovanie vyžadujeme.  

 

Dnes si pripomíname 31 rokov od prijatia Ústavy Slovenskej republiky, základného zákona, ktorým sme sa prihlásili k...

Posted by Zuzana Čaputová on Friday, September 1, 2023

Ústava by mala byť základom stability, má spájať a nie rozdeľovať

Ústava SR by mala byť základom stability krajiny, nemala by sa meniť príliš často. Garantuje základné práva a slobody a má slúžiť na spájanie, nie rozdeľovanie občanov. Skonštatoval to predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) v úvode slávnostnej parlamentnej schôdze pri príležitosti Dňa Ústavy SR. Poznamenal, že jej text v celku zodpovedá potrebám moderného štátu.

Boris Kollár
Zobraziť galériu (9)
Boris Kollár  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Stabilné štáty majú aj stabilnú ústavu a menia ju len v najnevyhnutnejších situáciách," zdôraznil Kollár. Podotkol, že ústava nemá byť nástroj na presadzovanie politických cieľov. Nemala by sa podľa neho meniť vždy, keď si niekto zmyslí, že mu niektorý článok bráni presadiť jeho záujmy. Pripustil, že ústava môže mať aj svoje nedostatky. Odmieta však tendencie na zmenu alebo vypustenie preambuly našej ústavy. Poznamenal, že cyrilometodská tradícia má širší ako náboženský dosah a že aj moderné koncepcie vychádzajú z kresťanstva.

Predseda parlamentu pripomenul aj vznik slovenskej ústavy a samostatnej štátnosti. Prvého septembra si podľa jeho slov pripomíname jeden z najvýznamnejších dní v našej histórii, kedy bola prijatá prvá skutočne demokratická ústava na našom území. Pripomenul, že jej znenie vtedy prijala drvivá väčšina parlamentu. Dodal, že prijatím ústavy sa vytvorili všetky predpoklady na to, aby 1. januára 1993 mohla Slovenská republika vstúpiť ako plne suverénny štát do medzinárodných vzťahov.

Ústava SR si zasluhuje našu pozornosť aj ochranu, tvrdí Wlachovský

Ústava SR si zasluhuje našu pozornosť aj ochranu, je základným kameňom demokratickej spoločnosti a spoločenského poriadku. Minister zahraničných vecí Miroslav Wlachovský to uviedol pri príležitosti piatkového Dňa Ústavy SR. "V rýchlo sa meniacom svete, v ktorom čelíme viacerým náročným výzvam, je obzvlášť dôležité držať sa hodnôt, na ktorých demokratické Slovensko stojí," skonštatoval Wlachovský.

Politické osobnosti si pripomínajú
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zároveň vyzval občanov, aby napĺňali svoje ústavné práva a aktívne sa zúčastňovali na veciach verejných. "Je našou spoločnou povinnosťou zachovávať a posilňovať naše demokratické zriadenie prostredníctvom účasti na voľbách a presadzovaním našich práv a slobôd. Udržiavať a posilňovať demokraciu je naša kolektívna úloha," doplnil.

TK HLAS- SD: Zastavíme odliv mladých ľudí do zahraničia
Zobraziť galériu (9)
TK HLAS- SD: Zastavíme odliv mladých ľudí do zahraničia  (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini je presvedčený, že Slovensko má svoju Ústavu ctiť a jej prijatie si dôstojne pripomínať. "No po troch desaťročiach slovenskej samostatnosti dozrel čas pozrieť sa aj na to, čo dnes v ústave nie je a čo by tam byť malo," myslí si. Strana by chcela do ústavy zakotviť konkrétne sociálne práva, aby bol vek odchodu do dôchodku, práva zamestnancov, rodín s deťmi či sociálne slabších skupín chránené priamo najvyšším zákonom štátu. Rovnako chce priamo v ústave povedať, že práva slovenských žien a mužov sú rovnaké.

Politické osobnosti si pripomínajú
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka zdôraznil, že Ústava má byť garanciou demokratického zriadenia a rovnosti pre všetkých, nie vitrínou, do ktorej si najrôznejší politici odkladajú svoje politické názory. "Tento dokument by mal garantovať rovnosť pre všetkých ľudí, bez ohľadu na ich národnosť, rasu, náboženské presvedčenie, či sexuálnu orientáciu," uviedol. Otváranie a zasahovanie do Ústavy podľa neho môže spôsobiť nebezpečný precedens.

Politické osobnosti si pripomínajú
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Spoločná kandidátka strán okolo Maďarského fóra sa k Ústave SR hlási a chce ju chrániť. "Naším najvyšším politickým cieľom je demokratický a fungujúci právny štát pevne ukotvený v západnej civilizácii, kam stáročia patríme," deklarovala v stanovisku. Kandidátka odmieta časté a necitlivé zásahy do ústavy. V Ústave podľa nich treba explicitne uviesť, že nie je možné ani formou ústavných zmien zmeniť systém reprezentatívnej demokracie a právneho štátu.

Prečo skončil Ivan Šimko?
Zobraziť galériu (9)
Prečo skončil Ivan Šimko?  (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Predseda strany Modrí, Most-Híd Mikuláš Dzurinda pripomenul hektické obdobie, v ktorom text ústavy vznikal. K úvahám o potrebe napísania úplne novej ústavy je skeptický. "Za súčasnej ústavy sme sa integrovali so svetom, vstúpili sme do OECD, do NATO, do Európskej únie. Vnútorne dramaticky silný impulz na zásadnú zmenu ústavy alebo nebodaj na úplne novú ústavu nepociťujem," skonštatoval v relácii TASR TV.

Viac o téme: ústavaSlovenskoZuzana ČaputováĽudovít Ódor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu