Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Danko šokoval všetkých: Smer by vraj obetoval funkciu premiéra, o ničom takom nevieme a predseda nás prekvapil!

Danko šokoval predsedov Hlasu a Smeru keď vyhlásil prognózy o premiérskej funkcii. Zobraziť galériu (4)
Danko šokoval predsedov Hlasu a Smeru keď vyhlásil prognózy o premiérskej funkcii. (Zdroj: reprofoto TA3, TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - To, že politické diskusie vedia niekedy (hlavne pred voľbami) zamiešať kartami, sme sa už párkrát presvedčili. No nie vždy to bolo také prekvapivé, ako počas tejto nedele. Šéf Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko totiž v závere diskusnej relácie pripustil možnosť, že Smer-SSD je ochotný obetovať funkciu premiéra pre stranu Hlas-SD. Obidve strany zakrátko na to Dankove tvrdenia popreli a vyhlásili, že ich predseda strany prekvapil. Nič také sa totiž konať nebude!

archívne video

Fico hovorí o potrebe dofinancovať samosprávy (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Fico sa dohodol s Pellegrini, vyhlásil Danko

Robert Fico sa podľa Andreja Danka dohodol s Petrom Pellegrinim na tom, že by Smer-SD obetoval po predčasných parlamentných voľbách pozíciu premiéra v prospech Hlasu-SD. Predseda SNS Danko to uviedol v nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (4)
Andrej Danko  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Táto odpoveď na otázku moderátora bola taká zásadná, že okamžite zalarmovala obidve strany. Smer aj Hlas Dankove vyjadrenie niekoľko minút po relácii popreli.

O žiadnej dohode nevieme, tvrdí Hlas

Prvým, kto na slová Danka reagoval, bol Hlas-SD Petra Pellegriniho, ktorý je momentálne v prieskumoch na treťom mieste. "Žiadne takéto dohody neexistujú. Hlas - sociálna demokracia s nikým neuzatvára pred voľbami dohody o povolebnej spolupráci. Naším jediným cieľom je získať vo voľbách čo najsilnejší mandát na budovanie silného štátu, ktorý dokáže skutočne pomôcť ľuďom. O podobe budúcej vládnej koalície a aj o obsadení funkcie premiéra rozhodnú jedine ľudia vo voľbách," reagovala strana na slová Danka v relácii na TV Markíza.

TK HLAS- SD: Zastavíme odliv mladých ľudí do zahraničia
Zobraziť galériu (4)
TK HLAS- SD: Zastavíme odliv mladých ľudí do zahraničia  (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Predseda nás prekvapil, ak vyhráme, ideme na premiéra, tvrdí sebavedomo Smer

"Predseda SNS Andrej Danko nás vždy vedel prekvapiť," začal reakciu na túto tému zase Smer-SSD. "Smer-SSD sa dlhodobo a otvorene vyjadruje za povolebnú spoluprácu s Hlasom-SD, pretože sme sesterské strany v Strane európskych socialistov a máme veľmi podobné sociálne programy. Smer- SSD rovnako otvorene oceňuje konštruktívnu spoluprácu so SNS pod vedením Andreja Danka v rokoch 2016 - 2020. Smer želá SNS, aby vysoko prekročila 5-percentnú hranicu v nasledujúcich voľbách," porkačuje Smer.

Predsedom vlády bude víťaz volieb alebo líder strany, ktorá bude schopná zostaviť vládu a bodka, reaguje Smer

Smer-SSD však podľa vlastných slov nemá žiadne dohody ohľadne povolebnej spolupráce a žiadne také, o ktorých dnes hovoril Danko, by ani nikdy neuzatvoril, pretože mu to kážu 'politické skúsenosti'. "Predsedom vlády SR po voľbách bude buď predstaviteľ víťaznej politickej strany alebo predstaviteľ inej politickej strany, ktorá napriek tomu, že nevyhrá voľby, bude mať schopnosť zostaviť väčšinovú vládnu koalíciu," pokračuje Smer.

Danko šokoval všetkých: Smer
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Ako predseda Smeru veľmi jasne vyhlasujem, že pokiaľ naša strana vyhrá nasledujúce parlamentné voľby a budeme schopní zostaviť väčšinovú koalíciu, budem sa štvrtýkrát uchádzať o post predsedu vlády SR," povedal jednoznačne Fico.

Viac o téme: Robert FicoSNSAndrej DankoPeter PellegriniHlas-SDSmer-SSD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu