Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Hlas-SD predstavil tri garancie pre slovenské zdravotníctvo

Zuzana Dolinková a Tomáš Drucker Zobraziť galériu (3)
Zuzana Dolinková a Tomáš Drucker (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Mimoparlamentný Hlas-SD chce garantovať istotu pre pacientov, stabilizáciu a navyšovanie zdravotníckeho personálu a investíciu do budúcnosti slovenského zdravotníctva. Na stredajšej tlačovej konferencii to deklarovala podpredsedníčka Hlasu-SD Zuzana Dolinková. Zdôraznila potrebu resuscitácie slovenského zdravotníctva.

"Tieto garancie dokážu zabezpečiť fungujúci zdravotnícky systém a dokážu pre lekárov, sestry, záchranárov a aj zdravotnícky personál zabezpečiť stabilné pracovné prostredie, aby nám zdravotnícky personál zo Slovenska neodchádzal," uviedla.

VIDEO Podľa Hlasu potrebuje slovenské zdravotníctvo resuscitáciu

Podľa Hlasu potrebuje slovenské zdravotníctvo resuscitáciu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Prvou garanciou je zabezpečenie istoty pre pacientov. Hlas-SD plánuje ukončiť nejasnosti pacientov v systéme. Zaviesť chce aj termíny na vyšetrenia a liečbu. Dolinková hovorila aj o poriadku v poplatkoch, doplatkoch na lieky a plnení základných práv pacientov. "Zavedieme také preventívne programy, ktoré motivujú ľudí aj lekárov, aby sme znížili chorobnosť alebo zľahčili priebeh neodvratných ochorení," dodala.

Hlas-SD predstavil tri garancie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Druhá garancia zaručuje navyšovanie a stabilitu zdravotníckeho personálu. Kľúčom k dostatku lekárov je podľa Dolinkovkej spolupráca s vysokými školami. Uprednostniť chce slovenských študentov pred zahraničnými. Plánuje tiež zvýšiť každoročnú kapacitu slovenských absolventov o desať percent. Navrhuje zaviesť nenávratné pôžičky pre zdravotníkov, narovnať platby za výkony a nastaviť odmeňovanie tak, aby neboli profesie, ktoré sú podfinancované.

Zuzana Dolinková
Zobraziť galériu (3)
Zuzana Dolinková  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Hlas-SD chce napraviť problémy s výstavbou bratislavskej nemocnice Rázsochy

Posledná garancia sa zameriava na investície do budúcnosti zdravotníctva. Hlas-SD chce zaviesť platbu štátu za poistencov minimálne vo výške odvodu z minimálnej mzdy. Okrem toho chce napraviť problémy s výstavbou bratislavskej nemocnice Rázsochy. "Okamžite presadíme rozhodnutie novej vlády o novej univerzitnej nemocnici v Bratislave a obratom vyčleníme na jej výstavbu peniaze," dodala Dolinková.
 

Viac o téme: PredstavenieZdravotníctvoSlovenskoZuzana DolinkováHlas-SDTri garancie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu