Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zástupcovia združenia Samosprávne kraje súhlasia s návrhom vlády o finančnej pomoci

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/ Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Zástupcovia združenia Samosprávne kraje Slovenska (SK8) súhlasia s návrhom vlády na kompenzácie vysokých cien energií formou kompromisného balíka pomoci pre samosprávy. V piatok (25. 8.) o tom informovalo združenie SK8.

"Na poslednom stretnutí, ktoré sa uskutočnilo 18. augusta 2023, nám poverený predseda vlády SR Ľudovít Ódor predstavil balík opatrení ako pomoc samosprávam, a to odpustenie tzv. covidových pôžičiek vo výške 152 miliónov eur, kompenzácie cien energií vo výške 54 miliónov eur z požadovaných 108 miliónov eur a aj individuálnu pomoc najohrozenejším samosprávam. Na základe uvedeného členovia Samosprávnych krajov Slovenska SK8 vyjadrujú súhlasné stanovisko s návrhom balíka pomoci pre samosprávy,"  potvrdil predseda SK8 a trnavský župan Jozef Viskupič.

archívne video Ľudovít Ódor a minister financií po rokovaní so samosprávami

Ľudovít Ódor a minister financií po rokovaní so samosprávami (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Žiadali o kompenzácie cien energií

Zástupcovia samospráv žiadali o kompenzácie cien energií vo výške 108 miliónov eur, ktoré im prisľúbila ešte bývalá vláda. Premiér ich požiadal o trpezlivosť do polovice, respektíve konca augusta, keď bude k dispozícii vyúčtovanie štátneho rozpočtu. Samosprávam však vláda 108 miliónov eur nevyplatí. 

Zástupcovia združenia Samosprávne kraje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/ Pavel Neubauer)

Hlavným argumentom nevyplatenia cien energií boli dáta Ministerstva financií (MF) SR o hospodárení obcí a vyšších územných celkov (VÚC), podľa ktorých sa výsledok hospodárenia samospráv zlepšil o 153,8 milióna eur. Zároveň MF zverejnilo správu o očakávanom skutočnom vývoji verejných financií za rok 2023. Z odhadov vyplýva, že verejné financie skončia so schodkom, ktorý je približne o 400 miliónov eur vyšší oproti rozpočtu schválenému koncom minulého roka. 

Zástupcovia združenia Samosprávne kraje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/ Pavel Neubauer)

Vláda tak samosprávam ponúkla tri možnosti riešenia situácie, a to odpustenie tzv. covidových pôžičiek, vyplatenie 54 miliónov eur či prípadnú pomoc na individuálnej báze na základe ďalších dát. S vyplatením kompenzácií za energie tento týždeň súhlasili Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) aj Únia miest Slovenska (ÚMS).

Viac o téme: PomocFinančná pomocSamosprávy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu