Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Nájmy v priemyselných a logistických nehnuteľnostiach vzrástli o 13 percent

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: unsplash.com/Hannes Egler)

BRATISLAVA - Priemyselným a logistickým nehnuteľnostiam na Slovensku sa v 2. kvartáli tohto roka darilo. Celková prenájmová aktivita na tomto trhu dosiahla v 2. kvartáli tohto roka úroveň 264.000 metrov štvorcových (m2), čo predstavuje medziročný nárast o 18 %. Najviac prenajatej plochy si pripísalo širšie okolie Bratislavy (35 %) a zvyšok západného Slovenska (61 %). Zároveň výška priemerných nájmov medziročne vzrástla o 13 %, informovala realitno-poradenská spoločnosť CBRE.

Z hľadiska prenajatých m2 opäť "viedol" sektor poskytovateľov komplexných logistických služieb (3PL) s podielom 61 %. Nasledoval automobilový priemysel (13 %), elektronika (13 %), maloobchodný sektor (5 %) a výroba (4 %). Zvyšné segmenty predstavovali 8 % celkovej prenajatej plochy, pričom pod ne spadajú segmenty energetiky a farmácie. 

archívne video Mesačná minimálna mzda v roku 2024 bude vo výške 750 eur

Mesačná minimálna mzda v roku 2024 bude vo výške 750 eur (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Dominoval opäť 3PL sektor

"V štatistikách za 2. kvartál 2023 dominoval síce opäť 3PL sektor, ktorý je dlhodobo dominantným sektorom na Slovensku, avšak ak sa pozrieme na aktuálne dopyty nájomcov, ktoré sú momentálne v procese, ide najmä o výrobné spoločnosti. Tento trend pozorujeme naprieč celou Európou," priblížil riaditeľ prenájmu priemyselných nehnuteľností v CBRE Slovensko Michal Cerulík.

Celková rozloha priemyselných a logistických nehnuteľností v štandarde A na Slovensku ku koncu 2. kvartálu roka dosiahla hranicu 3.721.954 m2. Celková miera neobsadenosti týchto priestorov sa pritom znížila na úroveň 2,72 %. Podľa CBRE bola miera neobsadenosti najnižšia opäť na území západného Slovenska, konkrétne 0,69 %.

Neobsadenosť poklesla na úroveň 2,35 percenta

V širšom okolí Bratislavy neobsadenosť poklesla na úroveň 2,35 %. Mierny pokles zaznamenala aj na strednom Slovensku, kde klesla na úroveň 6,48 %. Na východnom Slovensku sa situácia oproti predchádzajúcemu obdobiu veľmi nezmenila a voľné priestory tvorili 9,48 %. "Čo sa týka výšky nájomného, v 2. kvartáli roka sme zaznamenali nárast. Priemerná výška nájmov u nás aktuálne predstavuje 4,65 eura na štvorcový meter, čo je medziročne o 13 % viac. V Česku je na úrovni 6,15 eura na štvorcový meter, čo predstavuje medziročný nárast o 11 %," uviedol Cerulík.

V 2. kvartáli 2023 zároveň na trh pribudlo 13.300 m2 nových priestorov. V súčasnosti je pritom vo výstavbe ďalších takmer 256.000 m2 priestorov, ktorých odovzdanie je naplánované ešte na tento rok. "Zaujímavé je, že u našich českých susedov tieto čísla aktuálne dosahujú nové maximá. Na konci 2. kvartálu 2023 tu bolo vo výstavbe rekordných 1.340.300 m2 priemyselných a logistických priestorov, čo predstavuje v porovnaní s 1. kvartálom nárast o takmer 9 %," uzavrel Cerulík. 

Viac o téme: CenyNehnuteľnostiNájmyCBRE
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu