Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VIDEO Je potrebné prepojiť vysoké školy s praxou a zabrániť odlivu mladých, odkazuje Pellegrini

(Zdroj: Vlado Anjel/Topky)

BRATISLAVA - Je potrebné prepojiť vysoké školy s praxou a výrazne podporiť podnikové štipendium. Uviedol to predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini na utorkovej tlačovej konferencii. Toto opatrenie môže podľa neho pomôcť zamedziť odlivu mladých ľudí do zahraničia.

"Dôležité je čo najviac prepojiť naše vysoké školstvo s reálnou praxou a firmami, ktoré na Slovensku pôsobia," uviedol Pellegrini. Upozornil na pretrvávajúcu prekvalifikovanosť. Ako priblížil, až 30 percent vysokoškolákov zastáva pracovné pozície, ktoré vyžadujú iba stredoškolské vzdelanie. Výsledkom lepšieho fungovania systému podnikového štipendia by podľa neho bolo, že priemysel a ekonomika by do veľkej miery ovplyvňovali vysoké školy. Tie by vedeli, aké študijné programy sú požadované a koľkým študentom poskytnú štipendiá.

TK HLAS- SD: Zastavíme odliv mladých ľudí do zahraničia (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Motivácia zo strany štátu

"Musíme vytvoriť ucelený národný štipendijný program, ktorý bude motivovať vysoké školy a zamestnávateľov zapojiť sa do spolupráce," uviedol. Je však podľa neho potrebné, aby boli zamestnávatelia aj vysoké školy motivovaní zo strany štátu. Pellegrini upozornil na to, že s postupným starnutím populácie a narastajúcim odlivom mladých do zahraničia čelí Slovensko závažnému problému. "Podľa Európskej komisie príde SR do roku 2070 až o 30 percent všetkej pracovnej sily," priblížil.

Finančná strata pre Slovensko

Ako uviedol, odliv mladých vážne poškodzuje ekonomický rast a konkurencieschopnosť krajiny. Konštatoval, že každý vysokoškolák, ktorý sa rozhodne odísť, znamená pre Slovensko finančnú stratu vo výške niekoľkých desaťtisíc eur, pretože je potrebné zohľadniť náklady na jeho vzdelanie. Dodal, že Košický kraj je odlivom mladých ľudí najohrozenejším regiónom.

Viac o téme: Mladí ľudiaVysoké školyPeter PellegriniHlas-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu