Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vstup do volebných miestností by mal byť bezbariérový, tvrdí komisárka Stavrovská

Zuzana Stavrovská
Zuzana Stavrovská (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Vstup do volebných miestností či do budov, v ktorých sa nachádzajú, by mal byť bezbariérový. Odporúča to komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská. Pripomína, že aj osoby s obmedzenou schopnosťou pohybu by mali mať zaručený dôstojný výkon volebného práva.

Voliči sa podľa nej s bariérami stretávajú už na parkoviskách. Odporúča preto vyberať na voľby také budovy, ktoré disponujú parkovacími miestami pre vozidlá osôb s obmedzenou schopnosťou pohybu. Myslieť treba aj na to, aby bol vstup do budovy bezbariérový. "Pri zohľadňovaní bezbariérovosti treba myslieť aj na spôsob otvárania dverí, aby napríklad človek s barlami alebo odkázaný na invalidný vozík cez ne mohol prejsť bez pomoci," dodala.

Archívne video

O voľbu poštou zo zahraničia požiadalo skoro 73-tisíc občanov (Zdroj: Topky/Maarty)

Komisárka radí vyberať volebné miestnosti s dostatočným priestorom na pohyb aj s invalidným vozíkom. Dôležité je tiež, aby mali široké dvere a zabezpečený bezprahový vstup. Zohľadniť treba i výber poschodí, na akých sa nachádzajú. "Volebné miestnosti by mali byť situované na vyššie poschodia iba v prípade existencie bezbariérového prístupu - ideálne výťahu. Ani prízemie však automaticky nezaručuje bezbariérovosť - často ide o zvýšené prízemie, keď aj jeden schod alebo zvýšený prah dverí predstavuje prekážku," priblížila.

Najvhodnejší spôsob odstránenia bariérového vstupu je podľa nej vybudovanie nájazdovej rampy. Podotkla, že schodiskové plošiny nie sú vhodné pre elektrické invalidné vozíky a neriešia bezbariérový prístup napríklad pre rodičov s kočíkmi, starých ľudí či ľudí po úraze. Dodala, že v praxi sú tiež často nefunkčné alebo zamknuté.

Pomôcť môžu aj študentskí dobrovoľníci

Stavrovská tiež odporúča zapojiť do pomoci voličom s obmedzenou schopnosťou pohybu dobrovoľníkov z radov študentov. "Informovali by prichádzajúceho voliča o tom, kde sa nachádza jeho volebná miestnosť a sprostredkovali by informáciu o tom, že pred budovou je volič, ktorý sa nemá možnosť dostať k výkonu volebného práva a čaká na príchod okrskovej volebnej komisie," uviedla.

Ani voľbu za pomoci člena komisie s prenosnou volebnou schránkou však nepovažuje za dôstojnú. Nezaručuje tiež podľa nej tajnosť hlasovania. Ideálna podľa nej nie je ani možnosť voliť z domu. "Ak má byť pre ľudí s obmedzenou schopnosťou pohybu jedinou možnosťou hlasovanie do prenosnej volebnej schránky doma, naplní sa síce ich volebné právo, ale v izolácii a vylúčení," skonštatovala.      

Viac o téme: VoľbyKomisárkaZuzana Stavrovská2023Bezbariérový prístup
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu