Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Konečne sme sa dočkali! Revolučné nariadenie Bruselu odklepla aj naša vláda: Na všetko bude rovnaká nabíjačka

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Už žiadne desiatky otravných káblov povaľujúcich sa kade-tade. Aj na Slovensku budeme môcť už čoskoro na väčšinu elektronických zariadení použiť rovnakú nabíjačku. Nové mobilné telefóny, tablety či digitálne fotoaparáty budú mať výhradne nabíjacie konektory typu USB – C. Novinka tak uľahčí život mnohým spotrebiteľom.

Archívne video: Financie na nový superpočítač dostane Centrum spoločných činností SAV, oznámil minister Balík 

Financie na nový superpočítač dostane Centrum spoločných činností SAV, oznámil minister Balík (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Spoločné nabíjačky pre rôzne typy rádiových zariadení majú viesť k celkovému zvýšeniu pohodlia spotrebiteľov a zníženiu množstva elektronického odpadu, ktorý vzniká z elektrických a elektronických zariadení.

Novela nariadenia tiež ustanovuje požiadavky na spoločné nabíjacie rozhranie, na spoločný komunikačný protokol nabíjania, možnosti dodania rádiového zariadenia koncovému užívateľovi bez nabíjačky, požiadavky na označovanie nabíjacieho zariadenia a informácie poskytované spotrebiteľom.

Konečne sme sa dočkali!
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Používanie spoločných nabíjacích zariadení pre mobilné telefóny, tablety, digitálne fotoaparáty, slúchadlá, slúchadlá s mikrofónom, ručné konzoly pre videohry, prenosné reproduktory, elektronické čítačky, klávesnice, myši, mobilné navigačné systémy, slúchadlá do uší nadobúda účinnosť od 28. decembra 2024. Od 28. apríla 2026 nadobúda následne účinnosť používanie spoločných nabíjacích zariadení pre laptopy.

S nápadom zjednotiť nabíjačky prišla Európska únia, ktorá okrem toho, že tým uľahčí život bežným ľuďom, vidí v opatrení aj iné benefity, ako napríklad nižšiu environmentálnu záťaž.

Viac o téme: ElektronikaNabíjačka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu