Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Proces s bývalým šéfom kontrarozviedky SIS Ľubomírom Arpášom opäť museli odročiť

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/Ján Krošlák )

BANSKÁ BYSTRICA - Proces s bývalým šéfom kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Ľubomírom Arpášom a ďalšími dvoma obžalovanými sa na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, skomplikoval. Napriek tomu, že už predtým odzneli záverečné reči a v stredu sa malo vykonať iba právo posledného slova, prípadne vyhlásiť rozsudok, nestalo sa tak. Senát ŠTS hlavné pojednávanie musel odročiť na 3. októbra.

Dôvodom je to, že spoluobžalovanému advokátovi Františkovi Polákovi odmietla pošta vydať úradnú zásielku zo súdu, keďže bol na nej uvedený zlý dátum narodenia. "Nebolo mu riadne doručené predvolanie, nebol upovedomený o konaní hlavného pojednávania, nedal ani súhlas na konanie v neprítomnosti, hoci v minulosti tak urobil. Neboli splnené zákonné podmienky na vykonanie pojednávania," konštatoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ondrej Repa. Obžalovaným navrhoval tresty odňatia slobody v rozmedzí 20 až 22 rokov, najvyšší pre exšéfa kontrarozviedky SIS.

archívne video 

Bývalý šéf kontrarozviedky SIS Ľubomír Arpáš: Všetko čo mi je kladené za vinu je nezmysel (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

"Mám za to, že chyba sa stala na strane súdu pri doručovaní. Nedošlo k žiadnym prieťahom na strane obhajcov ani obžalovaných," zdôraznil Ondrej Urban, obhajca Ľubomíra Arpáša. Ten dostal v júli od súdu pokutu 1500 eur, voči ktorej podal asi 11-stranovú sťažnosť. "Rozhodnutie považujem za nezákonné. Neurobil som žiadnu obštrukciu, vopred som sa ospravedlnil. Stačilo napísať email alebo zavolať do kancelárie a poslal by som iného substitučného advokáta," reagoval Urban.

Proces s bývalým šéfom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák )

Jeho klient čelí obžalobe z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu vydierania, legalizácie príjmu z trestnej činnosti a zločinu podplácania. Obvinili ho v rámci policajnej akcie Babylon. Okrem neho prokurátor obžaloval aj Františka Poláka a Ľubomíra T. Pred súdom vinu popreli. V roku 2017 mali vydierať majiteľa spoločnosti Podtatranská hydina Pavla Konkoľa. Toho obvinili v inej daňovej trestnej činnosti. Od podnikateľa žiadali úplatky výmenou za to, že polícia nebude vyšetrovať podozrenia v jeho firmách. Poškodená strana si v rámci konania uplatňuje náhradu škody vo výške 1.750.000 eur.

Proces sa začal v auguste 2021. Vlani v novembri ho senát ŠTS odročil na neurčito, keďže spis išiel pre námietku na Najvyšší súd SR. Hlavné pojednávanie pokračovalo až v júli tohto roka, keď ho tiež museli odročiť.

Viac o téme: KontrarozviedkaSISŠpecializovaný trestný súdĽubomír Arpáš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu