Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kritická situácia pod Tatrami: Zaplavilo viaceré obce! Rekordné zrážky, platia najvyššie výstrahy

V dôsledku vysokých úhrnov zrážok zaplavilo viaceré obce Zobraziť galériu (3)
V dôsledku vysokých úhrnov zrážok zaplavilo viaceré obce (Zdroj: Facebook/Lubomir Meltzer, Scarlett Penkert)

BRATISLAVA - Na väčšine územia Slovenska treba počítať s výdatným dažďom aj naďalej. Pripomína to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého až tretieho stupňa. Asi najvážnejšia situácia je momentálne pod Tatrami, na Gemeri a Spiši zaplavilo viaceré obce.

Aktualizované 13:01 Slovenský hydrometeorologický ústav očakáva extrémne až rekordné hodnoty zrážok, rovnako tak opätovný vzostup hladín riek aj s dosahovaním ďalších stupňov povodňovej aktivity. Informuje o tom na sociálnej sieti. "Po niekoľkých vlnách silných búrok a postupne aj trvalého dažďa zaznamenávame denné úhrny zrážok v intervale od 40 do 80 milimetrov na väčšej ploche územia. Ojedinele sú úhrny zrážok aj vyššie a presahujú 100 milimetrov, napríklad 115 milimetrov vo Vyšnej Slanej," konštatuje SHMÚ.

 

Mimoriadne vysoké úhrny zrážok a rozvodnené hladiny riek Po niekoľkých vlnách silných búrok a postupne aj trvalého...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Sunday, August 6, 2023

Podľa meteorológov ide najmä o západnú časť povodia Popradu, väčšinu povodia Rimavy, hornú časť povodia Slanej a Hornádu. Veľmi vysoké boli aj krátkodobé intenzity zrážok pri búrkach. Je preto podľa nich vysoko pravdepodobné, že za celú zrážkovú periódu budú kumulatívne úhrny zrážok za 48 či 72 hodín dosahovať extrémne až rekordné hodnoty.

Na ostatnom území Slovenska boli denné úhrny zrážok rozdielne, zväčša od päť do 30 milimetrov. Najmenej ich spadlo v povodiach na východe a na časti Podunajskej nížiny (do päť milimetrov). Aktuálne prší takmer na celom území, lokálne aj výdatne, s výnimkou východu. "Vzhľadom na takto vysoké úhrny a postupné nasýtenie povodí zaznamenávame najmä na tokoch na pomedzí stredného a východného Slovenska vzostup až výrazný vzostup vodných hladín," približuje SHMÚ, poukazujúc na dosahovanie prvého až tretieho stupňa povodňovej aktivity. Pretrvávajúcu zrážkovú činnosť očakáva počas celého dňa až do večerných hodín, preto možno predpokladať opätovný vzostup vodných hladín aj s dosahovaním ďalších stupňov povodňovej aktivity. 

 

Veľmi silné búrky pokračujú, zaznamenané aj obrovské krúpy Približne na pomedzí stredného a východného Slovenska...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Saturday, August 5, 2023

Záplavy pri obci Hontianske Nemce (archívne video)

Záplavy pri obci Hontianske Nemce (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Huncovce skončili úplne zaplavené 

V obci Huncovce v okrese Kežmarok sa vylial miestny vodný tok z brehov a sú tu rozsiahle záplavy. Voda prenikla do domov, pivníc, záhrad, pričom stále prší. Všade je voda − zaplavené sú domy, pivnice, záhrady a pod Tatrami stále prší. 

 

⏰12.00 hod.: KRITICKÁ SITUÁCIA panuje aj pod Tatrami. Táto OBEC je úplne pod vodou! VIDEO hovorí za všetko...

Posted by www.iMeteo.sk on Sunday, August 6, 2023

Čo sa týka úhrnu zrážok, najviac postihnuté sú momentálne regióny Spiš a Gemer. Rieky v mnohých obciach sa vylievajú z koryta a zaplavujú ulice. Veľmi vážna situácia je okrem Huncoviec napríklad aj v Bretke, Štítniku, Plešivci či Šumiaci. V poslednej spomínanej obci napršalo od sobotňajšej noci do dnešného rána 7:00 hod. 122 mm zrážok. "Je to môj rekord merania zrážok pre meteorologicky ústav od roku 1992," uviedol Jano Margeta na Facebooku portálu iMeteo.sk

Výstrahy tretieho stupňa platia pre okresy Brezno, Revúca, Gelnica, Rožňava, Spišská Nová Ves, Kežmarok, Levoča, Poprad a Liptovský Mikuláš. Meteorológovia tam očakávajú dážď s úhrnom zrážok 100 až 180 milimetrov, pričom časť z nich môže spadnúť pri prudkých lejakoch z prehánok a búrok s intenzitou 20 až 50 milimetrov za pol hodinu.

Kritická situácia pod Tatrami:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: shmu.sk)

Výstrahy druhého stupňa platia pre takmer celý Trenčiansky kraj, väčšinu Žilinského a Banskobystrického kraja a niektoré okresy Nitrianskeho a Košického kraja. Očakáva sa tam úhrn zrážok 80 až 130 milimetrov. Pre väčšinu východného Slovenska platia výstrahy prvého stupňa, kde môže spadnúť 50 až 80 milimetrov zrážok. 

Pre viaceré okresy vydal SHMÚ hydrologické výstrahy

Na západnom Slovensku si treba dávať pozor na silnejší vietor. Výstraha druhého stupňa platí pre okresy Bratislava, Pezinok a Trnava. Vietor môže dosiahnuť rýchlosť v priemere 60 kilometrov za hodinu, v nárazoch 85 až 95 kilometrov za hodinu. Pre takmer celý Trnavský kraj, väčšinu Nitrianskeho kraja, okresy Malacky, Senec a Myjava platia výstrahy prvého stupňa. Vietor môže dosiahnuť rýchlosť v priemere 45 až 55 kilometrov, v nárazoch 65 až 85 kilometrov za hodinu. Pre viaceré okresy vydal SHMÚ zároveň hydrologické výstrahy. Tretí stupeň platí pre okres Rožňava, druhý stupeň pre okresy Brezno, Revúca, Kežmarok, Stará Ľubovňa a Spišská Nová Ves. Pre väčšinu okresov platia výstrahy prvého stupňa.

Kritická situácia pod Tatrami:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: shmu.sk)

Pre vysoký stav vody uzavreli rokliny v Slovenskom raji

Pre vysokú hladinu vody v dôsledku výdatných dažďov v nedeľu v Slovenskom raji uzatvorili viaceré rokliny. Ide o oblasti Suchá Belá, Piecky, Veľký Sokol, Malý a Veľký Kyseľ a úsek Prielomu Hornádu - od Hrdla Hornádu až po Tomášovský výhľad. Upozorňuje na to Horská záchranná služba (HZS).

 

UZÁVERA ROKLÍN V SLOVENSKOM RAJI Upozorňujeme turistov a návštevníkov hôr, že dnes dňa 6.8.2023 budú v národnom parku...

Posted by Horská záchranná služba on Sunday, August 6, 2023

"Apelujeme preto na turistov a návštevníkov hôr, aby podľa možností sa týmto úsekom vyhli a obmedzili pohyb v týchto lokalitách a nevystavovali sa nebezpečenstvu, keďže pohyb v takomto prostredí za momentálnych podmienok môže viesť k ohrozeniu zdravia alebo života," uviedla HZS.

V Kežmarku vyhlásil primátor druhý stupeň povodňovej aktivity

Druhý stupeň povodňovej aktivity vyhlásil v nedeľu pre územie mesta Kežmarok primátor Ján Ferenčák. Mesto informovalo, že z dôvodu intenzívnych zrážok došlo k náhlemu zdvihnutiu hladín všetkých vodných tokov na území mesta s tendenciou stáleho stúpania s možnosťou ich vybreženia, ako aj s možnosťou vyliatia do obytných častí.

 

‼️ II. STUPEŇ POVODŇOVEJ AKTIVITY V KEŽMARKU Z dôvodu intenzívnych zrážok došlo v priebehu dňa k náhlemu zdvihnutiu...

Posted by Mesto Kežmarok - oficiálna stránka on Saturday, August 5, 2023

"Vodný stav rieky Poprad dosiahol a následne prekročil hladinu druhého stupňa povodňovej aktivity, ktorá je určená v povodňovom pláne," uviedlo mesto na sociálnej sieti. Druhý stupeň povodňovej aktivity vyhlásil primátor o 3.30 h. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vyhlásil na nedeľu pre okres Kežmarok výstrahu tretieho stupňa pred dažďom a druhého stupňa pred povodňovými aktivitami.

Viac o téme: PočasieVietorDážďMeteorológoviaSlovenskoSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu