Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Rozvodnené rieky trápia aj západ Maďarska: Museli už evakuovať ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: repro foto: Facebook/Körmend Város Honlapja)

BUDAPEŠŤ - V západnej časti Maďarska je čoraz vážnejšia situácia s rozvodnenými riekami Rába a Dráva. Komerčná televízia ATV v pondelok uviedla, že v obci Csákánydoroszló vo Vašskej župe evakuovali uplynulý víkend 13 obyvateľov siedmich domov. V niektorých zaplavených osadách povodia Ráby v okolí mesta Körmend je možné prepravovať sa iba člnmi, informuje spravodajca v Budapešti.

 

Tetőzik a Rába Körmendnél. A felvétel 2023.08.06-án 7 órakor készült. Jó hír, hogy a vízállás nem haladja meg a 2009-ben...

Posted by 112 Emergency Press Hírügynökség on Saturday, August 5, 2023

Rieka Rába pri meste Szentgotthárd už kulminovala. Ľudia žijúci v oblasti sa však pripravujú na dlhotrvajúcu protipovodňovú ochranu. "V roku 2009 bola v Körmende veľmi vážna povodeň, hladina vody však vtedy rýchlo klesla," pripomenul primátor mesta István Bebes, podľa ktorého je zrejmé, že terajšia záplavová vlna bude trvať dlhšie.

Dráva má kulminovať v nedeľu 13. augusta a na dolnom toku rieky už prebiehajú prípravy na ochranu proti prívalovej vlne. V Rakúsku a v prihraničných oblastiach Maďarska nepretržite prší, preto aj v najbližších dňoch očakávajú rekordné vodné stavy, uviedla ATV.

Viac o téme: RiekyMaďarskoEvakúacia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu