Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Cítite sa nafúknutá a neviete, čo robiť? Skúste tieto potraviny a nafúknuté bruško razom zmizne

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Nadúvanie sa stáva každému a hlavne ženám, ktorým sa blíži červená časť mesiaca. Nepríjemný pocit môžete zmeniť tým, že vyskúšate niekoľko potravín, ktoré ľahko zabojujú s nafúknutým bruškom.

Pocit nafúknutého bruška je veľmi nepríjemný a chceli by sme sa ho čo najrýchlejšie zbaviť. Aj keď vám môžu pomôcť voľne dostupné tabletky, mohli by ste si pomôcť aj s niektorými potravinami. Vždy je lepšie vyskúšať prírodnú cestu, ako organizmus zaťažovať ešte viac. Každá domácnosť má tieto potraviny a ich účinok ucítite veľmi rýchlo. Ak chcete pomôcť, vyskúšajte týchto 10 potravín!

Jogurt

Jogurt je nabitý probiotikami, dobrými baktériami, ktoré sa usídlia v tráviacom trakte a podporujú jeho činnosť a upokojujú ho. Probiotiká sú dôležitou súčasťou celkového obrazu zdravia čriev, najmä ak máte nadúvanie a plynatosť. Štúdie potvrdili, že probiotiká môžu znížiť nadúvanie a opuch brucha u pacientov so syndrómov dráždivého čreva.

Cítite sa nafúknutá a
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Zázvor

Jeden z najstarších zázrakov našej prírody. Zázvor robí zázraky pri chrípke a prechladnutí, ale aj pri nadúvaní a plynatosti. Táto potravina totiž obsahuje tráviaci enzým nazývaný zingibain, ktorý pomáha telu rozkladať bielkoviny. Zázvor má upokojujúci účinok na tráviaci systém tým, že znižuje tlak na dolný pažerák, čím znižuje kŕče a nadúvanie.

Fenikel

Fenikel je prírodné diuretikum, ktoré môže tiež pomôcť odstrániť črevné plyny. Zásadná je kombinácia, ktorú obsahujú semená feniklu – anetol, fenchón a estragol. Tieto zlúčeniny majú protikŕčové a protizápalové vlastnosti, ktoré uvoľňujú črevné svalstvo a umožňujú rozptýlenie zachyteného plynu. Fenikel môže tiež znížiť nadúvanie a tvorbu plynu zlepšením trávenia, ukazujú štúdie.

Cítite sa nafúknutá a
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Banány

Draslík je hlavným dôvodom, prečo toto ovocie pomáha pri nadúvaní. Jednou z príčin, prečo vaše telo zadržiava vodu, je, že ste skonzumovali príliš veľa sodíka. Potraviny bohaté na draslík pomáhajú vyplaviť sodík a vodu. Aj keď jedenie jedného banánu zázračne nevylieči nadúvanie, konzumácia potravín bohatých na draslík, ako sú banány, počas dňa pomôže znížiť nadúvanie.

Citróny

Áno, naše babky mali pravdu. Starý trik s citrónovou vodou skutočne funguje. Citrónová šťava je svojou kyslosťou veľmi podobná žalúdočným tráviacim šťavám, takže skutočne pomôže zmierniť nadúvanie a iné príznaky zlého trávenia. Pravidelným pitím citrónovej šťavy zdvojnásobíte hydratáciu a získate kyseliny, ktoré pomôžu vášmu gastrointestinálnemu traktu pohybovať sa rýchlejšie. Štúdia, ktorá bola v roku 2022 publikovaná v European Journal of Nurition zistila, že kyselina citrónová v citróne zvyšuje tráviacu tekutinu vo vašom žalúdku, čo pomáha pri jeho fungovaní.

Cítite sa nafúknutá a
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Avokádo

Ak sa pokúšate zhodiť nejaké to kilo a aktuálne sa stravuje tak, aby vaše jedlo obsahovalo malý počet sacharidov, avokádo je vynikajúcim zdrojom draslíka znižujúceho nadúvanie a antioxidantov. Avokádo taktiež môže zlepšiť zdravie vašich čriev a bojovať proti nadúvaniu rozkladom vlákniny a znížením žlčových kyselín.

Uhorka

Uhorka obsahuje veľa vody, ktorá vám pomôže udržať si hydratáciu. Tým, že vaše telo bude dostatočne hydratované, prebytočná voda sa začne odstraňovať a s ňou aj plyn z vášho organizmu. Ďalšie plus k tomu – uhorky obsahujú síru a kremík, ktoré pôsobia ako mierne prírodné diuretikum, ktoré vás núti močiť. Sú teda dobrým spôsobom, ako dostanete tráviaci trakt do pohybu.

Cítite sa nafúknutá a
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Špargľa

Aminokyselina asparagín v špargli je ďalším známym diuretikom, ktorý pomáha znižovať zadržiavanie vody. Špargľa obsahuje aj prebiotickú vlákninu, ktorá je vhodná na výživu probiotík vo vašom čreve a udržiava tráviaci trakt v chode.

Kiwi

Táto malá bomba obsahuje hneď niekoľko pomocníkov pri problémoch s trávením. Enzým aktinidín pomáha urýchliť trávenie. Ak skonzumujete denne len dve kiwi, zabezpečíte si tak dostatočný príjem draslíka a vlákniny, ktoré pomôžu vašim črevám. Práve tie rozhýbu a zníži sa nadúvanie a bolesť žalúdka spôsobená zápchou.

Cítite sa nafúknutá a
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ananás

Ďalšie ovocie s dostatočným množstvom vody, ananás, obsahuje tráviciaci enzým nazývaný bromelaín. Práve tento enzým pomáha pri trávení tým, že rozkladá bielkoviny v žalúdku, ktoré môžu inak spôsobiť nadúvanie. Pridajte ananás do svojho denného rituálu a pocítite rozdiel. Ako zápasíte s nafukovaním a plynatosťou vy? Podeľte sa s nami o vaše overené rady v komentároch.

Viac o téme: Nafúknuté bruchoPlynatosťMenštruácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu