Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

SR záväzky rozvojovej pomoci plní

tajomníčka MZV SR Oľga Algayerová
tajomníčka MZV SR Oľga Algayerová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Podpora EÚ pre Miléniové rozvojové ciele, ktoré stanovila OSN na Miléniovom summite v New Yorku v septembri 2000 je jednou z hlavných tém utorkového zasadania Rady ministrov pre rozvojovú spoluprácu v Bruseli.

Slovensko na zasadaní zastupuje Štátna tajomníčka ministerstva zahraničia Oľga Algayerová, ktorá bude hovoriť rozvojovej pomoci aj so svojimi partnermi z krajín V4. Slovensko sa prihlásilo k plneniu Miléniových rozvojových cieľov a na pôde EÚ sa zaviazalo zvýšiť rozvojovú pomoc do roku 2010 na 0,17 percenta HDP a do roku 2015 na 0,33 percenta HDP.

Mimovládne organizácie Slovensko kritizujú, že neplní medzinárodné záväzky a na rozvojovú pomoc dáva menej než sľúbilo. Vyčlenené peniaze na túto pomoc dokonca poklesli z 0,10 percenta hrubého domáceho produktu v roku 2006 na 0,09 percenta v roku 2007. Oľga Algayerová však pre agentúru SITA zdôraznila, že táto kritika je neopodstatnená a že Slovensko si svoje záväzky plní.

"Sme práve v polovici tohto cyklu medzi rokmi 2000 a 2015, preto sa krajiny EÚ rozhodli vyhodnotiť plnenie záväzkov, ktoré prijali," povedala. Z dvanástich nových členských krajín EÚ je Slovensko podľa Algayerovej na piatom mieste v celkovej výške poskytovanej na bilaterálnu rozvojovú pomoc. "Medzi novými členskými krajinami sme popredu aj v nastavovaní mechanizmov," dodala a pripomenula, že za rovnomerným plnením miléniových záväzkov zaostáva celá EÚ, no v rámci nových členských krajín hodnotenie Slovenska "vyznieva vyslovene pozitívne".

Poskytovanie rozvojovej pomoci má na starosti Slovenskú agentúra pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu (SAMRS) pod MZV SR, ktorú zriadili minulý rok. Geograficky prioritnými krajinami pre Slovensko tento rok zostávajú Srbsko a Čierna Hora, niektoré krajiny západného Balkánu, strednej Ázie a Zakaukazska a tri africké krajiny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu