Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VAROVANIE meteorológov: V stredu rátajte na celom Slovensku s búrkami, platia výstrahy! Môžu sa tvoriť supercely

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: GettyImages)

BRATISLAVA - V stredu sa na celom území Slovenska môžu vyskytnúť búrky. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal v tejto súvislosti výstrahy prvého stupňa pre celé územie Slovenska, informuje o tom na svojom webe.

Výstrahy pre celé územie SR platia v stredu od 12.00 h. V jednotlivých okresoch je zvýšená pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút, s nárazmi vetra 65 až 85 kilometrov za hodinu a s krúpami.

VAROVANIE meteorológov: V stredu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: shmu.sk)

VIDEO Búrky dorazili už aj na východ Slovenska

Búrky dorazili už aj na východ Slovenska. (Zdroj: Topky)

Počas stredy bude horúco najmä na západe a juhu Slovenska. Výstrahy prvého stupňa pred vysokými teplotami platia v celom Bratislavskom kraji a vo väčšine Nitrianskeho kraja. Výstrahy sú vydané od 13.00 h do 18.00 h aj pre okresy Krupina, Lučenec, Veľký Krtíš, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec a Trnava. V týchto lokalitách sa ojedinele očakáva dosahovanie maximálnej teploty vzduchu 33 až 34 stupňov Celzia. 

VAROVANIE meteorológov: V stredu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: shmu.sk)

 V stredu sa môžu na Slovensku vytvárať supercely a priniesť veľké krúpy

V stredu sa môžu (19. 7.) na Slovensku vytvárať aj supercely a priniesť veľké krúpy. Počasie čiastočne ovplyvní rozsiahly búrkový systém nad Alpami. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

 

Rozsiahly búrkový systém nad Alpami, silná búrka onedlho aj na krajnom juhozápade Nad Alpami sa sformoval rozsiahly...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Tuesday, July 18, 2023

"V priebehu noci sa vlhší a labilnejší vzduch dostane aj ďalej nad naše územie, predovšetkým západnú polovicu, zajtra aj nad zvyšok Slovenska," uviedol SHMÚ. Prehánky a búrky sa tak podľa ich slov postupne vyskytnú aj inde. "Pričom vplyvom silného výškového prúdenia sa môžu opäť vytvárať aj supercely a priniesť veľké krúpy, ale i prívalový dážď a downbursty," doplnil. 

Priblížil, že na severnom okraji búrkového systému sa vytvorila búrka, ktorá sa odkláňa od smeru systému viac vľavo a postúpi i na Podunajskú nížinu. "Výrazne zosilnela, a sú tak pravdepodobné aj väčšie krúpy, no aj silný nárazový vietor a prívalový dážď," podotkol ústav. 

Viac o téme: BúrkyTeplotySHMÚMeteorológovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu