Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Balkán trápia silné búrky ale aj extrémne horúčavy: Počet obetí sa zvýšil na päť

Búrky na Balkáne Zobraziť galériu (3)
Búrky na Balkáne (Zdroj: SITA/AP)

ZÁHREB - Na najmenej päť sa zvýšil počet obetí prudkých búrok, ktoré sa v stredu prehnali Slovinskom, Chorvátskom a Bosnou a Hercegovinou. Tieto balkánske štáty v uplynulých dňoch čelili aj vlnám extrémnych horúčav. Vo štvrtok to uviedla agentúra AFP.

Popoludňajšia búrka priniesla do chorvátskej metropoly Záhreb a jeho okolia vietor, prudký dážď a vyvolala prívalové povodne. Spôsobila výpadky dodávok elektriny, zastavená musela byť mestská doprava a ulice zatarasili popadané stromy. 

archívne video Búrky trápia Slovensko

Búrky trápia Slovensko. (Zdroj: Zregionu.sk/Labanská)

Chorvátska polícia a miestne médiá uviedli, že najmenej štyroch ľudí — dvoch Záhrebe — zabili padajúce stromy. V dôsledku silného vetra sa tam zrútil aj žeriav, žeriavnik pritom utrpel vážne zranenia. Záhrebská samospráva vo štvrtok upozornila obyvateľov mesta, aby sa vyhýbali tamojším parkom, keďže sa v nich nachádza množstvo vyvrátených stromov a na zemi ležia aj pretrhnuté elektrické káble.

Búrky na Balkáne
Zobraziť galériu (3)
Búrky na Balkáne  (Zdroj: SITA/AP)

Starosta Záhrebu Tomislav Tomaševič označil stredajšiu búrku za "bezprecedentnú či už z hľadiska sily alebo rozsahu spôsobených škôd". Podobnú situáciu hlásili aj v susednom Slovinsku, kde silný vietor lámal stromy a odnášal strechy. Verejnoprávna televízia informovala, že pri páde stromu v oblasti Bledského jazera prišla o život jedna osoba a ďalšia utrpela zranenia. Jednu obeť hlásili aj v bosnianskom regióne Brčko, príčinu úmrtia však tamojšie úrady neuviedli.

Búrky na Balkáne
Zobraziť galériu (3)
Búrky na Balkáne  (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: ObeteBúrkyTepláBalkán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu