Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Na severovýchode Slovenska sa stále vyskytuje supercela: Prináša väčšie krúpy a prívalový dážď

(Zdroj: Facebook/Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ))

BRATISLAVA - Na severovýchode Slovenska sa stále vyskytuje supercela. Veľmi pomaly postupuje na východ až juhovýchod, stále prináša väčšie krúpy a prívalový dážď. Ľudia tam zdokumentovali krúpy s maximálnym priemerom do šiestich centimetrov. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na sociálnej sieti.

"Dlhšie bola pomerne stacionárna, a preto má rozsiahlu nákovu, ktorú výškové prúdenie unáša ďaleko od zdroja nad Ukrajinu. Ďalšie búrky vznikajú na rozhraní siahajúcom z Dolného Rakúska na Moravu, no k nám nepostupuje," skonštatovali meteorológovia. Zároveň upozornili, že smerom na Slovensko ale postupuje búrka v centrálnom Rakúsku. Tá prináša aj silnejší vietor s nárazmi od 70 do 100 kilometrov za hodinu.

 

Na severovýchode sa stále vyskytuje supercela, ktorá len veľmi pomaly postupuje na východ až juhovýchod, stále prináša...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Monday, July 24, 2023

"Viaceré numerické modely simulujú príchod aj na Slovensko, kde sú aj podľa meraní vhodnejšie podmienky (teplejšie a vlhšie prostredie), no v Rakúsku jej v ceste stojí pomerne suchá oblasť, ktorá tak môže spôsobiť jej zoslabnutie," priblížil SHMÚ s tým, že silný vietor tak vo večerných hodinách môže prísť aj na Slovensko. Meteorológovia vydali pre okresy Svidník, Stropkov a Medzilaborce najvyššiu výstrahu pred búrkami. Na zvyšnom území Slovenska platia výstrahy prvého a druhého stupňa. Vo viacerých okresoch na východnom Slovensku hrozia tiež prívalové povodne.

Viac o téme: PočasieShmúSupercela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu