Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

VEĽKÝ výpadok vakcín proti nebezpečnej chorobe: Pacienti bez nich môžu zomrieť! Máme ich nechávať pre akútne stavy

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Na Slovensku chýbajú vakcíny proti tetanu. Minulý týždeň potrebovala proti tejto vážnej neurologickej chorobe zaočkovať dvoch pacientov lekárka zo Spiša. Tam však nastal problém – nemala im čo pichnúť. Situáciu sa podarilo dočasne vyriešiť. Problém však pretrváva.

Na prípad upozornila RTVS. „Minulý týždeň sme mali dva závažnejšie úrazy. Jeden pán sa poranil uhlovou brúskou, jedna pani sa poranila sekerou. Museli sme ich zaočkovať, keďže od posledného očkovania prešlo už desať rokov. Očkovaciu látku sme nemohli zohnať,“ povedala lekárka. V prípade tetanu ide o vážne neurologické ochorenie. „Liečba v podstate neexistuje. Pacient sa nakazí najčastejšie znečistenou a špinavou ranou. Postihuje nervový systém a prejavuje sa ťažkými kŕčmi, vrátane kŕčov dýchacích svalov. Čiže následky sú jasné,“ uviedla.

Archívne video: O očkovanie v lekárňach má záujem tretina ľudí

O očkovanie v lekárňach má záujem tretina ľudí (Zdroj: TASR/Martin Kriková)


Ako ďalej uviedla, v súvislosti s vakcínou kontaktovali všetky možné lekárne v okolí aj vo všetkých možných okresoch. „Zhodli sa všetci na tom, že teoreticky do mesiaca by mohli byť dostupné,“ prezradila. Prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ vysvetľuje, že muselo ísť  o  výrobný alebo logistický problém.

VEĽKÝ výpadok vakcín proti
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vakcíny sa na našom trhu opäť objavili, avšak pacient si musí uhradiť doplatok. Očkovacej látky je však stále málo. Lekári a lekárnici ľuďom radia, aby s povinným preočkovaním počkali a dávky, ktoré na trhu sú, a ktorých je málo, majú nechať pre akútnych pacientov.  

Vakcíny proti tetanu nie sú však jediným problémom. Na Slovensku chýba viacero druhov liekov, medzi nimi antibiotiká, lieky na srdce či na periférne prekrvenie. 

Viac o téme: OčkovanieLiekVakcínaTetanusVýpadok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu