Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Eurokomisia povolila v Európskej únii prvú vakcínu na ochranu dojčiat pred infekciami RSV

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že povoľuje prvú vakcínu na ochranu dojčiat pred infekciami respiračným syncyciálnym vírusom (RSV). Informuje o tom spravodajca.

Komisia spresnila, že na jednotnom európskom trhu schválila používanie vakcíny Abrysvo, prvej na ochranu dospelých vo vyššom veku a tiež dojčiat do šiestich mesiacov proti ochoreniu dolných dýchacích ciest spôsobenému respiračným syncyciálnym vírusom.

archívne video Minister zdravotníctva Michal Palkovič o nových vakcínach proti koronavírusu 

Minister zdravotníctva Michal Palkovič o nových vakcínach proti koronavírusu (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Tento typ vakcín je veľmi dôležitý

Tento typ vakcín je dôležitý vzhľadom na zvýšený výskyt infekcií RSV v krajinách EÚ počas minulej zimy. Vakcína, ktorá je teraz povolená v celej EÚ, pomôže posilniť imunitnú odpoveď na vírus. Povolenie eurokomisie nasleduje po prísnom hodnotení v rámci zrýchleného hodnotiaceho mechanizmu Európskej agentúry pre lieky (EMA). Vzhľadom na to, že prevencia infekcie RSV u detí je hlavným záujmom verejného zdravia, EK urýchlila povoľovanie vakcíny.

Eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová v správe pre médiá pripomenula, že toto je prvá RSV vakcína schválená Úniou, ktorá chráni nielen starších dospelých, ale aj dojčatá už od narodenia.

Môže pomôcť predchádzať vážnym následkom RSV

"Pred nadchádzajúcou jesennou a zimnou sezónou môže táto vakcína pomôcť predchádzať vážnym následkom RSV pre niektorých našich najzraniteľnejších občanov. Obzvlášť dôležitá je pre deti, u ktorých je RSV hlavnou príčinou hospitalizácie v EÚ," uviedla komisárka, ktorá povolenie vakcíny Abrysvo vníma ako ďalší úspech Európskej zdravotnej únie.

Kyriakidisová zároveň ocenila, že členské štáty EÚ začnú používať túto vakcínu ako súčasť svojich národných očkovacích kampaní. RSV je bežný respiračný vírus, ktorý zvyčajne spôsobuje mierne príznaky podobné prechladnutiu. Väčšina ľudí sa zotaví v priebehu jedného až dvoch týždňov, ale RSV môže byť vážny u zraniteľných ľudí vrátane starších dospelých a ľudí s ochorením pľúc alebo srdca a diabetom.

Viac o téme: VakcínaInfekcieDojčatáEurokomisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu