Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Španielski vojaci posilnia obranyschopnosť Slovenska, hovorí Sklenár

Martin Sklenár Zobraziť galériu (2)
Martin Sklenár (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Minister obrany SR Martin Sklenár ocenil rozhodnutie Španielska prispieť k vojenskému posilneniu východného krídla NATO, a to konkrétne vyslaním svojich vojakov na Slovensko. Španielski vojaci budú pôsobiť na Lešti. Sklenár to uviedol v utorok na summite Severoatlantickej aliancie vo Vilniuse.

O tomto pláne vo Vilniuse informoval aj španielsky premiér Pedro Sánchez. Španielsko zvýši počet svojich vojakov aj v Rumunsku. Sklenár priblížil, že Slovenskú republiku by malo posilniť niekoľko stoviek španielskych vojakov. V priebehu jesene by mali prísť na cvičenie, na ktorom si preveria detaily svojho pôsobenia, dodal.

VIDEO Minister obrany Martin Sklenár: Rezort obrany už požiadal USA o konkrétnu ponuku na vrtuľníky Viper

Minister obrany Martin Sklenár: Rezort obrany už požiadal USA o konkrétnu ponuku na vrtuľníky Viper (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Šéf slovenského rezortu obrany vysvetlil, že tento krok je súčasťou rozhodnutí, ktoré členovia NATO na summite prijímajú, vrátane zvyšovania počtu vojakov na východnom krídle z úrovne práporu až na úroveň brigády. Podľa Sklenára ide o jasný dôkaz, že Slovensko sa môže spoľahnúť na svojich spojencov. Vysvetlil, že na slovenskom území nebude pôsobiť celá brigáda, ale jej časti, ktoré sa budú pripravovať na situáciu, ktorá by mohla nastať v prípade krízy.

Minister obrany Martin Sklenár
Zobraziť galériu (2)
Minister obrany Martin Sklenár  (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Vojenskú prítomnosť na Slovensku podľa Sklenára mierne upravuje aj ČR. V rámci plánov schválených vo Vilniuse Praha identifikuje jednotky, ktoré budú môcť byť na území SR veľmi rýchlo využiteľné v prípade eskalácie krízy. Tie by tak posilnili jednotky, ktoré už na Slovensku pôsobia. Sklenár zdôraznil, že sa to deje v súlade s mandátom schváleným Národnou radou (NR) SR.

Viac o téme: Minister obranyVojaciObranyschopnosťŠpanielskoSlovenskoVilniusMartin Sklenár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu