Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Summit vo Vilniuse pokračuje: Lídri NATO budú druhý deň rokovať o bezpečnosti Ukrajiny i Číne

Volodymyr Zelenskyj
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: TASR/AP/Mindaugas Kulbis)

VILNIUS - Lídri NATO v stredu počas druhého dňa summitu vo Vilniuse predstavia bezpečnostné záväzky voči Ukrajine pri rokovaniach s prezidentom Volodomyrom Zelenským. S predstaviteľmi indopacifického regiónu budú zase hovoriť o Číne. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP, AP a DPA.

Americký prezident Joe Biden spolu s ďalšími lídrami NATO sa v stredu zídu so Zelenským na prvom zasadnutí Rady NATO-Ukrajina, nového stáleho orgánu, v rámci ktorého budú spojenci a Ukrajiny môcť ako rovnocenní partneri organizovať krízové rokovania. 

archívne video Ódor na summite EÚ vyvrátil Orbánove tvrdenia o bankrote Európskej únie

Ódor na summite EÚ vyvrátil Orbánove tvrdenia o bankrote Európskej únie (Zdroj: TASR/ Jaromír Novak)

Táto rada je súčasťou úsilia Severoatlantickej aliancie prehĺbiť čo možno najviac spoluprácu s Ukrajinou bez toho, aby sa stala jej členom. V utorok lídri ponúkli Zelenskému len vágne uistenie o tom, že Ukrajina bude môcť vstúpiť do NATO, keď sa "spojenci zhodnú, že splnila podmienky". Podľa AFP tak zmarili nádeje ukrajinského prezidenta na presný časový rámec prijatia Ukrajiny do Aliancie.

Peking v noci na stredu vydal vyhlásenie

Záväzky voči Ukrajine predstavené v stredu budú zahŕňať nový rámec skupiny krajín G7, ktorý sa bude zaoberať dlhodobou bezpečnosťou Ukrajiny. Počas stretnutia lídrov NATO s predstaviteľmi Austrálie, Japonska, Nového Zélandu a Južnej Kórey sa bude rokovať o Číne. Tá podľa generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga predstavuje stále väčšiu výzvu pre medzinárodný poriadok, keď odmieta odsúdiť vojnu Ruska na Ukrajine, ohrozuje Taiwan a značne zväčšuje svoju armádu.

Peking v noci na stredu vydal vyhlásenie, v ktorom sa ohradil voči tvrdeniam, že aktivity Číny predstavujú výzvu pre záujmy Aliancie, a varoval pred akoukoľvek snahou NATO o rozšírenie svojej stopy v ázijsko-tichomorskom regióne, píše agentúra Reuters.Posledný deň summitu NATO je tiež príležitosťou pre lídrov, aby sa navzájom postretávali aj pri samostatných rokovaniach. O podpore pre Ukrajinu budú napríklad zvlášť so Zelenským rokovať nemecký kancelár Olaf Scholz i šéf Bieleho domu Joe Biden.

Viac o téme: BezpečnosťSummitRokovanie ČínaNATOUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu