Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Žilinka je presvedčený, že vražde Andrey sa dalo predísť: Na toto som upozorňoval Kollára!

Generálny prokurátor Maroš Žilinka
Generálny prokurátor Maroš Žilinka (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Generálny prokurátor Maroš Žilinka je presvedčený, že vražde 39-ročnej Andrey B. sa dalo predísť. Vo svojom vyjadrení uviedol, že na potrebu účinnejšej ochrany pred nepríčetnými páchateľmi nebezpečnými pre spoločnosť upozornil predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára už listom zo 4. októbra 2022.

Brutálne usmrtenie mladej ženy v Dubnici nad Váhom vyvolalo podľa generálneho prokurátora SR celkom oprávnené otázky o úrovni ochrany spoločnosti pred nepríčetnými páchateľmi nebezpečnými pre spoločnosť. Žilinka uviedol, že na potrebu účinnejšej ochrany pred nepríčetnými páchateľmi nebezpečnými pre spoločnosť upozornil predsedu Národnej rady Slovenskej republiky ešte listom zo 4. októbra 2022.

"Poukázal nielen na nedostatočnosť právnej úpravy, ktorá spôsobuje opakované problémy v aplikačnej praxi, a ktoré môžu vyústiť do ohrozenia života a zdravia iných osôb, ale využijúc zákonné oprávnenie generálneho prokurátora zároveň generálny prokurátor SR navrhol aj komplexné legislatívne riešenie. Toto legislatívne riešenie predstavovalo systémové prepojenie postupu OČTK a výkonu ústavnej starostlivosti v zdravotníckom zariadení, s následným rozhodovaním o prijatí a držaní umiestneného nepríčetného páchateľa, voči ktorému z toho dôvodu muselo byť zastavené trestné stíhanie, v riadnom (civilnom) detenčnom konaní," uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Zuzana Drobová.

archívne video

Policajný prezident Štefan Hamran kritizuje zneužívanie vraždy v Dubnici nad Váhom politikmi (Zdroj: Topky/Maarty)

Návrh podľa nej zohľadňoval náležitú ochranu spoločnosti pred nepríčetnými páchateľmi nebezpečnými pre spoločnosť. "Tento legislatívny návrh generálneho prokurátora SR žiaľ ostal bez spoločenskej odozvy a Národná rada Slovenskej republiky ho neschválila. Generálnu prokuratúra SR tak mrzí, že slová odborníkov zostali nevypočuté, najmä v kontexte aktuálnej udalosti, ktorej sa mohlo aj na základe legislatívneho návrhu GP SR predísť," dodala Drobová.

Brutálna vražda v Dubnici nad Váhom

Matku dvoch chlapcov 39-ročnú Andreu brutálne zavraždil Ján M. v Dubnici nad Váhom. Sestra zavraždenej neskôr uviedla, že celá rodina sa niekoľkokrát obrátili na políciu, pretože Ján Andreu obťažoval dlhšie. Údajne sa im vyšetrovateľ aj vysmial. Na políciu sa zniesla vlna kritiky, ľudia a aj prevažne opoziční politici mali pocit, že muži zákona nespravili všetko, aby zamedzili tragédii, ktorá sa nakoniec stala. 

Viac o téme: VraždaGenerálny prokurátorBoris KollárMaroš Žilinka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu