Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

VIDEOROZHOVOR Boj o Devín vyhratý! Starostke pred schválením zákona nečakane vtrhli domov ozbrojení policajti!

starostka bratislavskej mestskej časti Devín Jana Jakubkovič
starostka bratislavskej mestskej časti Devín Jana Jakubkovič (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Ak prezidentka Zuzana Čaputová podpíše novelu zákonu, ktorú pred pár dňami schválilo až 147 poslancov, tak bratislavská mestská časť Devín sa konečne nadýchne. Zbaví sa tak 18 ročnej nútenej správy a dlhu takmer 12 miliónov eur, ktorý z roka na rok neúmerne narastal. Kým poslanci definitívne zákon schválili, starostku Devína nečakane raz v nedeľu navštívili ozbrojení policajti. Dôvodom mala byť streľba v jej dome. Bol to odkaz? Čo bude ďalej s Devínom? Viac v rozhovore prezradila starostka turisticky najnavštevovanejšej lokality v Bratislavskom kraji Jana Jakubkovič (starostka MČ Devín).

Viac vo VIDEOROZHOVORE TU:

Starostka Jana Jakubkovič: Boj o Devín vyhratý! Mestská časť sa zbaví 18 ročnej nútenej správy (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Poslanci definitívne schválili zákon o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy. Čo to pre vás znamená?

Novelou predmetného zákona sa zavádza nový právny inštitút. Je to konsolidácia pohľadávok. Touto novelou sa vypĺňa právne vákuum, ktoré tu existovalo. Doteraz zákon poznal ozdravný režim a režim nútenej správy. Nijakým spôsobom sa nezaoberal otázku, čo sa má diať, keď nútená správa neplní svoj účel. A práve touto novelou sa dopĺňa ďalší právny inštitút – konsolidácia pohľadávok, ktorá celý kruh vymáhania pohľadávok pri samosprávach uzatvára.

Mestská časť Bratislavy – Devín má historický dlh vyše 12 miliónov  eur. Aké budú ďalšie kroky?

Zákon schválili poslanci. Keď ho podpíše prezidentka, vstúpi do platnosti 1. augusta tohto roku. V našom prípade to bude znamenať, že otvárame prípravu konsolidačného plánu. Verím, že aj v spolupráci s veriteľmi. V zmysle zákona vyčleníme minimálne 5 percent z nášho ročného rozpočtu obce na uspokojenie pohľadávok veriteľov. Toto nás čaká v najbližšej dobe. Sú to procesné úkony. Do tohto procesu vstupuje aj ministerstvo financií, hlavné mesto SR. Bude to spoločná práca. Chcem, aby sme čo najviac a efektívne vedeli vyčleniť peňazí na uspokojenie pohľadávok veriteľov, ale zároveň aj ukončili 18 ročný proces nútenej správy.

Máme informáciu, že ste podali trestné oznámenie, lebo niekto nahlásil na políciu, že na dvore starostky sa strieľa.

Bola nedeľa a pozerali sme hlavné správy. Práve išla reportáž o spomínanej novele zákona. Nie príliš citlivo sa v nej interpretovalo, čo sa prijatím novely udeje. Pár minút na to mi pred domom zastali tri plne ozbrojené policajné autá. Niekto nahlásil, že v dome starostky sa strieľa. Žijem v oblasti, kde býva zopár rodín. Nikto z mojich susedov streľbu nenahlásil. Streľbu nahlásil anonym. Po zvážení som podala trestné oznámenie.

Galéria: VIDEOROZHOVOR so starostkou Devína Janou Jakubkovič

Bol to odkaz?

Kedy začne Devín fungovať v normálnom režime ako všetky obce a mestá na Slovensku?

Aké budú prvé investície v Devíne?

Čo našla nová starostka po svojej predchodkyni?

Bude podávať trestné oznámenia pre „bordel“, ktorý našla na úrade?

Viac vo videorozhovore...

Viac o téme: DevínJana JakubkovičStarostka Devína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu