Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Súdny proces s guvernérom NBS Kažimírom pokračuje čítaním listín

(Zdroj: TASR)

PEZINOK - Hlavné pojednávanie v korupčnej kauze guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) a exministra financií Petra Kažimíra pokračuje v utorok na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku čítaním listinných dôkazov. TASR to potvrdila hovorkyňa súdu Katarína Bednáriková.

Priblížila, že verejnosť na čítaní listinných dôkazov nie je prítomná. Samosudca Milan Cisarik rozhodol v utorok na základe návrhu obhajoby o jej vylúčení. Podľa obžaloby Kažimír ešte ako minister financií opakovane požadoval od vtedajšieho šéfa finančnej správy Františka Imreczeho, aby okrem iného zabezpečil prednostné vyplatenie tzv. vratiek DPH pre viaceré firmy v objeme vyše troch miliónov eur. Imreczemu podľa obžaloby odovzdal úplatok 48.000 eur.

archívne video 

Začal sa súdny proces s guvernérom NBS Petrom Kažimírom, vinu odmieta (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Generálna prokuratúra SR mu obvinenie predtým zrušila

Kažimír v pondelok (3. 7.) vyhlásil, že je nevinný. Obžalobu považuje za nezákonnú. Tvrdí, že nikdy neovplyvňoval žiadne daňové konanie v prospech a ani v neprospech žiadneho daňovníka. Dodal, že Imreczemu žiadne finančné prostriedky neodovzdal. Guvernéra NBS opätovne obvinili z prečinu podplácania vlani na jeseň. Predtým mu obvinenie zrušila Generálna prokuratúra SR. V apríli vydal sudca ŠTS trestný rozkaz, ktorým Kažimíra neprávoplatne uznal za vinného z podplácania a uložil mu peňažný trest vo výške 100.000 eur. Keďže prokuratúra aj Kažimír podali proti trestnému rozkazu odpor, koná sa hlavné pojednávanie.

Viac o téme: GuvernérSúdny procesPeter KažimírNBS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu