Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Proces s guvernérom NBS Kažimírom pokračuje bez prítomnosti verejnosti

Peter Kažimír
Peter Kažimír (Zdroj: TASR)

PEZINOK - Verejnosť nemôže byť prítomná na štvrtkových výsluchoch svedkov v rámci súdneho procesu s guvernérom Národnej banky Slovenska (NBS) Petrom Kažimírom. O jej vylúčení rozhodol samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku z dôvodu, že predmetom výsluchov je aj daňové tajomstvo.

Návrh na vylúčenie verejnosti predniesla obhajoba obžalovaného. Stotožnil sa s ním prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry a aj samosudca Milan Cisarik. "Trestný poriadok predpokladá, že ak je predmetom výsluchu daňové tajomstvo, nemá byť verejnosť prítomná," zdôvodnil sudca. Výsluch by mali vo štvrtok absolvovať piati svedkovia. Ďalší dvaja ospravedlnili svoju neúčasť.

archívne video Začal sa súdny proces s guvernérom NBS Petrom Kažimírom, vinu odmieta

Začal sa súdny proces s guvernérom NBS Petrom Kažimírom, vinu odmieta (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Podľa obžaloby Kažimír ešte ako minister financií opakovane požadoval od vtedajšieho šéfa finančnej správy Františka Imreczeho, aby okrem iného zabezpečil prednostné vyplatenie tzv. vratiek DPH viacerým firmám v objeme vyše troch miliónov eur. Imreczemu podľa obžaloby odovzdal úplatok 48.000 eur.

Kažimír vyhlásil, že je nevinný

Kažimír na začiatku súdneho procesu vyhlásil, že je nevinný. Obžalobu považuje za nezákonnú. Tvrdil, že nikdy neovplyvňoval žiadne daňové konanie v prospech a ani v neprospech žiadneho daňovníka. Zdôraznil, že Imreczemu žiadne finančné prostriedky neodovzdal. Guvernéra NBS opätovne obvinili z prečinu podplácania vlani na jeseň. Predtým mu obvinenie zrušila Generálna prokuratúra SR.

V apríli vydal sudca ŠTS trestný rozkaz, ktorým Kažimíra neprávoplatne uznal za vinného z podplácania a uložil mu peňažný trest vo výške 100.000 eur. Keďže prokuratúra aj obžalovaný podali proti trestnému rozkazu odpor, koná sa hlavné pojednávanie.

Viac o téme: GuvernérSúd Národná banka SlovenskaPetrer Kažimír
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu