Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prekliate gymnázium? Po strelcovi zo Zámockej ďalšia tragédia! Prečo Benjamin (†18) podpálil školu?

V bratislavskom gymnáziu na Teplickej ulici vypukol požiar. Zobraziť galériu (2)
V bratislavskom gymnáziu na Teplickej ulici vypukol požiar. (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Začiatok prázdnin pre žiakov z bratislavského gymnázia pre mimoriadne nadané deti ani nemohol začať horšie. V noci zo soboty na nedeľu ho podpálil 18-ročný Benjamin, ktorý školu navštevoval. Tragické je, že sám pritom prišiel o život.

Elitná škola v Bratislave, ktorú navštevujú nadané deti, čelí už druhej nepríjemnej udalosti. V noci zo soboty na nedeľu založil na prvom poschodí požiar len 18-ročný Benjamin. Podľa medializovaných informácii to bol nadaný študent, ktorý sa učil na samé jednotky a budúci rok mal končiť. Tragédiou však je, že muži zákona našli v priestoroch školy obhorené telo. To, podľa všetkého, patrilo práve Benajmínovi. Podľa doterajších informácií Benjamin najskôr podpálil autá v servise na Pestovateľskej ulici, v ktorom brigádoval. Potom sadol na svoj skúter, odviezol sa ku škole a tam rozbil okno, vyliezol po rebríku a školu zapálil. Pravdepodobne tam vylial benzín. Pri tomto skutku však sám prišiel o život. 

"Policajti Okresného riaditeľstva PZ Bratislava II boli dnes (v sobotu, pozn. red.) krátko pred 02.00 hod vyslaní k požiaru viacerých motorových vozidiel nachádzajúcich sa v areáli jednej z firiem na Pestovateľskej ulici. Na mieste bolo zistené, že v dôsledku požiaru založeného neznámy páchateľom došlo v súkromnom areáli firmy k zapáleniu šiestich motorových vozidiel a pred areálom firmy k zapáleniu ďalších ôsmich áut," uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave Jana Šimunková. Doplnila, že krátko nato boli policajti vyslaní aj na Skalickú cestu, kde došlo k požiaru vnútorných priestorov školy. "Príslušníci Hasičského a záchranného zboru po uhasení požiaru spozorovali v zhorených priestoroch telo muža bez známok života. Privolaný súdny lekár na mieste konštatoval smrť." Motív jeho činu je však stále predmetom vyšetrovania.

Benjamin podpálil školu, sám pritom prišiel o život

Študent podpálil bratislavské gymnázium: Zraneniam sám podľahol (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Ako informovala televízia JOJ, rodičia ohlásili nezvestnosť svojho syna pár hodín predtým, ako podpálil školu, pretože sa večer nevrátil domov. V sobotu prišli aj na miesto udalosti. Chceli vedieť, či obhorené telo patrí ich synovi. Keď ho totiž koroner vynášal z budovy gymnázia, ešte nebolo identifikované.  

Polícia začala trestné stíhanie

Bratislavská krajská policajná hovorkyńa Jana Šimunková v pondelok informovala, že polícia začala trestné stíhanie za zločin poškodzvania cudzej veci a prečin usmrtenia. "V súvislosti s udalosťou, ku ktorej došlo v sobotu dňa 01.07.2023 v skorých ranných hodinách v priestoroch školy na Skalickej ulici v treťom bratislavskom okrese vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva PZ Bratislava III začal trestné stíhanie za zločin poškodzovania cudzej veci a prečin usmrtenia. Dnešným dňom si prípad na základe príkazu riaditeľa Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave prevzala krajská kriminálka," uviedla Šimunková s tým, že vzhľadom k prebiehajúcim úkonom nie je možné poskytnúť k prípadu bližšie informácie.

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) ako zriaďovateľ školy pokračuje v zisťovaní a analyzovaní rozsahu škôd. "Aktuálne je potrebné vyhotovenie statického posudku, od ktorého závisia ďalšie kroky," informuje na sociálnej sieti. Na základe predbežných odhadov pôjde o státisíce eur.
Škola vo svojom stanovisku pre TASR uviedla, že ide o tragickú a nepochopiteľnú udalosť, ktorá otriasla pedagógmi, žiakmi a rodičmi. Tvrdí, že plne spolupracuje so všetkými orgánmi a je v úzkom kontakte so zriaďovateľom - BSK. "Keďže prebieha vyšetrovanie, prosíme verejnosť aj médiá, aby rešpektovali, že nie je možné poskytnúť podrobnejšie informácie," vyhlásili zo školy.
            
 

V bratislavskom gymnáziu na Teplickej ulici vypukol požiar.
Zobraziť galériu (2)
V bratislavskom gymnáziu na Teplickej ulici vypukol požiar.  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Rovnaká škola

Skutočne smutnou správou je, že gymnáziu pre nadané deti, čelí už druhej tragédii za polroka. 12. októbra minulého roka vtedy tiež 18-ročný zradikalizovaný študent rovnakého gymnázia pre nadané deti Juraj K. vzal otcovu strelnú zbraň a vybral sa pred podnik, ktorý navśtevujú ľudia z LGBTI komunity. Pred podnikom sedeli traja ľudia - Radka, Juraj a Matúš. Pili limonádu a rozprávali sa. Vtedy ani len netušili, že pár metrov ďalej ich pozoruje vrah. 

Video nie je vhodné pre maloletých a citlivé povahy

Streľba na Zámockej (Zdroj: Tip čitateľa)

Juraj K. zrazu vyšiel spoza rohu a spustil streľbu. Matúš a Juraj boli na mieste mŕtvi, Radke sa podarilo s postrelenou nohou skryť v priestoroch podniku a zavolať pomoc. Polícia po mladom vrahovi pátrala celú noc. Našli ho na druhý deň ráno. Juraj K. sa zastrelil v Jaskovom ráde. Po sebe zanechal list na rozlúčku, ktorý ukazoval, aké zvrátené myšlienky sa mu preháňali hlavou.

Viac o téme: PožiarStreľbaPodpálenieBratislavaTeplická ulicaLGBTQ+ZámockáŠkola pre mimoriadne nadané deti a Gymnázium
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu