Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Polícia obvinila maďarského občana pre dovoz starých autobatérií na Slovensko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky - Ramon Leško)

BRATISLAVA - Polícia obvinila 67-ročného občana Maďarska L. E. z neoprávneného nakladania s odpadmi. Na Slovensko chcel doviezť takmer 300 kusov opotrebovaných olovených akumulátorov. V prípade preukázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na dva roky. Informovala o tom Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru.

"Obvinený muž L. E. porušil medzinárodné a vnútroštátne právne predpisy upravujúce cezhraničnú prepravu nebezpečných odpadov. Z odborného vyjadrenia zabezpečeného na účely vyšetrovania vyplynulo, že v prípade takmer 300 kusov opotrebovaných olovených akumulátorov ide o rozsah protiprávneho konania vyčíslený na 3700 eur," priblížila Hrabovská.

Ide o prevoz nebezpečného odpadu v rozpore s príslušnými právnymi predpismi

Muž zhromaždil od začiatku roka 2018 vo svojom obydlí v Maďarsku staré autobatérie s celkovou hmotnosťou 4700 kilogramov s cieľom ich neskoršieho odovzdania do výkupu druhotných surovín. Koncom júna (28. 6.) ich v ranných hodinách pomocou nákladného vozidla vyviezol z Maďarska na Slovensko. Hliadka Colného úradu Košice, ktorá ho zastavila a skontrolovala, zistila, že ide o prevoz nebezpečného odpadu v rozpore s príslušnými právnymi predpismi.

Polícia upozorňuje občanov a aj podnikateľskú verejnosť na to, že nakladanie s odpadmi je prísne regulované, pretože takýmto konaním dochádza k ohrozovaniu a poškodzovaniu environmentálnych a ekonomických záujmov spoločnosti.

Viac o téme: DovozMužPolícia Obvinenie AutobatérieMaďarský občan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu