Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

SHMÚ varuje pred vyčíňaním počasia: Na týchto miestach dnes hrozia silné búrky, lejaky aj krúpy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: GettyImages)

BRATISLAVA - Na strednom a východnom Slovensku sa v nedeľu môžu vyskytnúť búrky spojené s prudkým lejakom, vetrom či krúpami. Výstraha prvého stupňa platí pre okresy Brezno, Revúca, Liptovský Mikuláš, Tvrdošín a celý Prešovský a Košický kraj. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

Počas prudkého lejaku by mohlo v priebehu tridsiatich minút spadnúť 20 až 30 milimetrov zrážok. Nárazy vetra by mohli dosiahnuť 65 až 85 kilometrov za hodinu."Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri búrkach môžu byť obmedzené ľudské aktivity a ohrozené zdravie," upozornili meteorológovia.

SHMÚ varuje pred búrkami najmä na východnom Slovensku
Zobraziť galériu (3)
SHMÚ varuje pred búrkami najmä na východnom Slovensku  (Zdroj: shmu.sk)

Výstrahy platia do nedele 20.00 h

Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov, ako sú stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatopenie pivníc, podchodov, podjazdov. Vietor môže polámať konáre, spôsobiť pád slabších stromov či menšie škody na strechách. Rizikom pre ľudí sú poletujúce trosky a nezabezpečené predmety. Krúpy môžu poškodiť vegetáciu.Súvislá vrstva krúp na komunikácii môže prechodne obmedziť cestnú premávku. Výstrahy platia do nedele 20.00 h.

V Košickom a Prešovskom kraji zvýšili výstrahu pred búrkami na 2. stupeň

V niektorých okresoch Košického a Prešovského kraja zvýšili meteorológovia výstrahu pred búrkami na druhý stupeň. Platí do nedele do 18.00 h. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe. Meteorológovia v daných oblastiach očakávajú silné búrky spojené s prudkým lejakom s intenzitou 30 až 55 milimetrov za 30 minút a nárazmi vetra 70 až 90 kilometrov za hodinu s krúpami.

V Košickom a Prešovskom kraji zvýšili výstrahu pred búrkami na 2. stupeň
Zobraziť galériu (3)
V Košickom a Prešovskom kraji zvýšili výstrahu pred búrkami na 2. stupeň  (Zdroj: shmu.sk)

Druhostupňová výstraha platí pre väčšinu Košického kraja. Výnimkou sú okresy Michalovce, Sobrance a Trebišov, pre ktoré je vydaná výstraha prvého stupňa. V Prešovskom kraji sa vyššia výstraha vzťahuje na okresy Kežmarok a Levoča. Výstrahu prvého stupňa vydal SHMÚ na nedeľu aj pre okresy Brezno, Revúca, Liptovský Mikuláš, Tvrdošín.

Pred povodňami meteorológovia varujú v oblasti Gelnice a Košice-okolie

Pred povodňami meteorológovia varujú v oblasti Gelnice a Košice-okolie. "Vzhľadom na prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín hlavne na malých tokoch s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," skonštatoval SHMÚ. Výskyt sprievodných povodňových javov predpokladá aj mimo tokov.
 

Viac o téme: PočasieVarovanieVýstrahySlovenskoSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu