Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Dzurinda mal byť vo voľbách len poradcom mladších: Realita je iná, Modrí predviedli kandidátku s ním na čele

Dzurinda bude na kandidátke jednotkou, Sólymos dvojkou. Zobraziť galériu (4)
Dzurinda bude na kandidátke jednotkou, Sólymos dvojkou. (Zdroj: TASR/František Iván)

KOŠICE - Lídrom volebnej kandidátky mimoparlamentnej strany Modrí, Most-Híd bude jej predseda a bývalý premiér Mikuláš Dzurinda. Na druhom mieste je bývalý minister životného prostredia László Sólymos. Strana to potvrdila na piatkovom predstavení kandidátov pre septembrové voľby v Košiciach. Dzurinda pritom ešte v čase, keď predstavoval stranu Modrá koalícia tvrdil, že sa bude popri mladších kolegoch angažovať len ako "ideový otec" hnutia. Po nepodarenom spájaní s ostatnými však nastal obrat.

archívne video

Lídrom strany Modrí - Európske Slovensko vo voľbách bude Dzurinda (Zdroj: TASR/František Iván)

Ďalším na kandidátke je prvý podpredseda strany Ľuboš Schwarzbacher. Nasledujú bývalý štátny tajomník na ministerstve kultúry Konrád Rigó a predsedníčka Združenia dodávateľov energií a prednostka Okresného úradu vo Veľkom Krtíši Jana Ambrušová.

Dzurinda mal byť vo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Medzi kandidátmi je aj primátor Fiľakova Attila Agócs, podpredsedníčka Bratislavského samosprávneho kraja Alžbeta Ožvaldová. V prvej dvadsiatke sú napríklad aj primátor Veľkých Kapušian Peter Petrikán či Dzurindova dcéra a výkonná riaditeľka občianskeho združenia Inštitút pre politiku a reformy Jana Šoková.

Strany Modrí-ES a Most-Híd 2023 si kandidátku rozdelili na polovicu

Zostava kandidátky je podľa Dzurindu zhruba v pomere pol na pol zo zástupcov pôvodných strán Modrí - ES a Most - Híd 2023. Strana začína volebnú kampaň, jej súčasťou bude aj cyklistická tour po Slovensku.

Dzurinda mal byť vo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Dzurinda nechcel dopredu vylúčiť iné strany z možnej povolebnej spolupráce s tým, že nemá potrebu to robiť. Zároveň skonštatoval, že jeho postoje sú známe, a že pôjde iba s demokratmi, Európanmi, slušnými a s tými, "ktorí chcú robiť". "Chcem ponúknuť so svojim spolubojovníkmi Slovensku novú silu, novú energiu, peknú kombináciu skúsenosti a mladej dravosti," povedal. Sólymos poukázal na silný ekonomický program strany so silným akcentom na regionálny rozvoj aj národnostnú politiku. "Vieme, že Slovensko napredovalo vtedy, keď sa Slováci spojili aj s Maďarmi," povedal.

Dzurinda mal byť vo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Viac o téme: Mikuláš DzurindaMost-HídLászló SólymosKandidátna listinaModrí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu