Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Čo ak nie ste ako rodičia spokojní so známkou dieťaťa na vysvedčení? Podľa školskej inšpektorky máte tieto možnosti

Hlavná školská inšpektorka Alžbeta Štofková Dianovská odpovedá na zásadné otázky ohľadom vysvedčenia. Zobraziť galériu (4)
Hlavná školská inšpektorka Alžbeta Štofková Dianovská odpovedá na zásadné otázky ohľadom vysvedčenia. (Zdroj: TASR - Roman Hanc, archív A.Š.D.)

BRATISLAVA - V čase uzatvárania známok je mnoho rodičov, ktorí by si na vysvedčení svojich detí priali lepšie známky. Čo robiť a na koho sa obrátiť? Odpovedá hlavná školská inšpektorka Alžbeta Štofková Dianovská.

archívne video

Žiaci dostali vysvedčenie, začínajú sa prázdniny (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

Pani inšpektorka, má vôbec rodič nejaké možnosti, ako napraviť zlú známku na vysvedčení? Alebo je už neskoro?

V prvom rade si treba povedať, čo je “zlá” a čo je “dobrá” známka. Sú rodiny, kde už dvojka je zlá. Inde pri trojke búchajú šampanské. Navyše, na Slovensku známky nie sú „kalibrované“. Jednotka na jednej škole nie je to isté ako jednotka na inej škole. Každý rodič by sa však mal zaujímať o prospievanie svojho dieťaťa priebežne, aby ho potom známky na vysvedčení neprekvapili. A keď  sa dieťaťu v škole „známkovo nedarí“, určite je pre dieťa prospešné, ak rodič sleduje a oceňuje jeho pokroky, či malé školské víťazstvá . V konečnom dôsledku sa ani svet práce detailne nezaujíma o školské výsledky žiaka a čisté jednotky nepotrebuje ani na prijatie na gymnázium či vysokú školu. A vítam, že mnohé školy už využívajú okrem známok aj slovné hodnotenie, ktoré poskytuje podrobnejší opis žiakovho výkonu a pokroku.

Čo ak nie ste
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Majú učitelia rovnaký postup, ako z jednotlivých známok v predmete počas roka majú urobiť známku na vysvedčení?

Je dôležité si uvedomiť, že postup pri určovaní konečnej známky môže byť individuálny pre každého učiteľa a každý predmet, a preto je spôsob  hodnotenia a klasifikácie žiakov povinnou súčasťou školského vzdelávacieho programu a nesmie byť v rozpore s Metodickými pokynmi na hodnotenie a klasifikáciu žiakov. Školský vzdelávací program je zásadný dokument školy, odporúčam rodičom preštudovať si ho hlavne na začiatku školského roka, aby neboli rodičia zaskočení „postupom pri určovaní známky“ na vysvedčení. Každá škola ho má verejne dostupný.

 Aj učiteľ by však mal byť aktívny.

Samozrejme, učiteľ - vyučujúci preukázateľne informuje rodičov už v priebehu školského roka v prípade hroziacej päťky na vysvedčení alebo o výraznom zhoršení prospechu, napr. jednotkára, pretože rodičia o tomto školskom probléme nemusia vedieť. Rýchlosť informovania rodičov môže byť zásadným nástrojom na riešenie školského neúspech dieťaťa. Okrem toho učiteľ oznamuje žiakovi výsledok každého hodnotenia, identifikuje klady a nedostatky hodnotených prejavov a výkonov, t.j. poskytuje mu priebežnú spätnú väzbu. Na oznámenie známky existujú lehoty, napríklad po ústnom skúšaní učiteľ oznámi žiakovi výsledok ihneď, výsledky hodnotenia písomných a grafických prác a praktických činností oznámi a predloží k nahliadnutiu najneskôr do 10 dní.

Akú úlohu v hodnotení zohráva triedny učiteľ?

Ten je presne tým sprostredkovateľom medzi školou a rodičom. Informuje o prospechu a správaní žiaka počas školského roka väčšinou prostredníctvom rodičovských združení. Môj názor je, že komunikácia prostredníctvom žiackej knižky nestačí. Ani papierovej, ani elektronickej. Pre obe strany je prioritou dieťa, žiak, a čím lepšie učitelia a rodičia spolupracujú, tým je to pre deti prospešnejšie.

Čo ak nie ste
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Predstavme si teda situáciu, že dieťa domov prinesie na vysvedčení päťku, a teda prepadol. Čo robiť?

V takom prípade nastupuje komisionálna skúška. Pre žiaka to znamená menej letných radovánok a viac učenia, keďže riaditeľ školy určuje termín tejto skúšky poväčšine na august. Pozor, môže ju absolvovať maximálne z dvoch predmetov, t.z. 3 a viac pätiek na vysvedčení znamená neodvratné opakovanie ročníka.

Musí  dieťa ísť na komisionálnu skúšku?

Nemusí. Ak sa nedostaví, automaticky neprospel.

Nie vždy je to však také dramatické. Niekedy rodičia nie sú spokojní napríklad aj s trojkou.

Áno, to sa tiež stáva. Ak majú pochybnosti o správnosti hodnotenia, môžu do troch dní od odovzdávania vysvedčení požiadať riaditeľa školy o vykonanie komisionálnej skúšky. Riaditeľ školy môže na nej povoliť prítomnosť rodiča. Tam sa možnosti končia, výsledok takejto skúšky je pre hodnotenie žiaka konečný.

Akú úlohu v tomto zohráva školská inšpekcia?

My sa v rámci pochybností o správnom hodnotení pozeráme až na riaditeľa školy. Ak teda rodič, alebo aj plnoletý žiak, podajú riaditeľovi školy sťažnosť na hodnotenie, a s jej vyriešením nie sú spokojní, vtedy prichádzame na rad my. Konkrétne školské inšpekčné centrá, ktoré sú zastúpené v každom kraji.

Čo ak nie ste
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Viac o téme: RozhovorVysvedčeniaAlžbeta Štofková DianovskáŠkolská inšpektorka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu