Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zdravotníci varujú! Pozor na vysoké teploty počas leta: TOTO je najdôležitejšie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Vysoké vonkajšie teploty počas leta prinášajú viaceré zdravotné riziká. Ide napríklad o prehriatie organizmu, malátnosť, ospalosť, bolesti hlavy, závraty, nevoľnosť či zvracanie. Následky horúčav možno dodržiavaním základných pravidiel prevencie vo veľkej miere eliminovať. Upozornili na to odborníci Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Dôležité je dodržiavať počas horúčav pravidelný pitný režim. Ľudia by podľa slov odborníkov mali piť priebežne - v menších dávkach, častejšie a ešte pred pocitom smädu. "Základom pitného režimu je čistá pitná voda. Sladené nápoje treba obmedzovať pre nadbytok cukru, energie a kofeínu. Ideálna je preto obyčajná voda doplnená o minerálne vody," ozrejmili.

Archívne video: Pre extrémne sucho a vysoké teploty horí aj v obľúbených dovolenkových destináciách

Pre extrémne sucho a vysoké teploty horí aj v obľúbených dovolenkových destináciách (Zdroj: FB/Vatrogasci - 193)

Obozretný treba byť aj pri stravovaní a výbere potravín. V letných mesiacoch by mala byť strava ľahko stráviteľná s nižšou energetickou hodnotou, no musí poskytovať dostatok živín. "Je lepšie nahradiť ťažké a výdatné jedlá väčším množstvom ovocia a zeleniny," priblížil vedúci odboru hygieny výživy bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov ÚVZ SR Marek Slávik. V lete treba obzvlášť dbať aj na opatrnosť pri skladovaní a príprave potravín. "Vyhýbajte sa ľahko kaziacim sa potravinám, ktoré môžu byť zdrojom infekcie," doplnil Slávik.

V horúčavách je rovnako dôležité nepodceňovať riziko úpalu. Odborníci preto na ľudí apelujú, aby sa v exteriéri chránili vhodnou pokrývkou hlavy, slnečnými okuliarmi a ochranným krémom s vysokým ochranným faktorom proti UV žiareniu. "Deti mladšie ako jeden rok by sa vôbec nemali vystavovať slnečnému žiareniu a pobyt vonku treba obmedziť na skoré ranné a podvečerné hodiny," povedala zástupkyňa hlavného hygienika SR so zameraním na deti a mládež Jana Hamade.

Viac o téme: TeploLetoPočasieÚrad verejného zdravotníctva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu