Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ústavný súd rokuje o ústavnosti paragrafu 363 Trestného poriadku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KOŠICE - Ústavný súd (ÚS) SR by na stredajšom neverejnom zasadnutí pléna mal rozhodnúť o ústavnosti paragrafu 363 Trestného poriadku. O zasadnutí informovala hovorkyňa ÚS Martina Ferencová.

Po rokovaní bude predseda ÚS Ivan Fiačan a sudca spravodajca Miroslav Duriš informovať médiá o meritórnom rozhodnutí v danej veci. Sporný paragraf napadla na ÚS skupina poslancov Národnej rady (NR) SR a následne aj prezidentka SR Zuzana Čaputová. Jej podanie o súlade s ústavou sa týka ustanovení paragrafov 363 až 367 Trestného poriadku.

Archívne video: Mikulec sa vyjadruje k zmene paragrafu 363 a kauzu oboznamovania sa s utajovanými skutočnosťami označil za uzavretú

Mikulec sa vyjadruje k zmene paragrafu 363 a kauzu oboznamovania sa s utajovanými skutočnosťami označil za uzavretú (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Daný paragraf umožňuje generálnemu prokurátorovi zrušiť právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta, ak takým rozhodnutím alebo v konaní, ktoré mu predchádzalo, bol porušený zákon. Prezidentka poukazuje na to, že takéto rozhodnutie nie je preskúmateľné. Znenie paragrafu a právomoci, ktorými na jeho základe disponuje generálny prokurátor, podľa nej zasahujú neprimerane do nezávislosti súdnej moci.

Viac o téme: Rokovanie Ústavný súdTrestný poriadokParagraf 363
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu