Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Združenia miest a obcí Slovenska požaduje vyplatenie solidárnej pomoci vo výške viac ako 50 miliónov eur

Jozef Božik
Jozef Božik (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

ŠTRBSKÉ PLESO - Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) vyzýva súčasného premiéra, aby sa čo najskôr našiel model na spriechodnenie aspoň časti garantovanej podpory schválenej v rozpočte. Pre prvý polrok 2023 by to pre samosprávy znamenalo solidárnu pomoc vo výške 54 miliónov eur. Na rokovaní Rady ZMOS-u na Štrbskom Plese to v pondelok uviedol predseda združenia Jozef Božik s tým, že ďalších 54 miliónov eur by malo prísť mestám a obciam v druhom polroku.

"Situácia sa opäť zhoršuje. My sme si v apríli do istej miery vydobyli, aby aspoň sčasti boli kompenzované výpadky vo výške 750 miliónov eur spôsobené bývalou vládou. Boli nám naraz vyplatené dane z príjmu fyzických osôb vo výške 328 miliónov eur. Stále však 400 miliónov eur chýba, aby sme mohli konštatovať, že nám štát nevzal peniaze, ale že nám pomáha riešiť aktuálnu energetickú a inflačnú krízu," skonštatoval predseda ZMOS-u.

Archívne video: Najväčšia úloha pre úradnícku vládu sú ceny energií a schodok 300 mil. eur, tvrdí Združenie miest a obcí Slovenska

Najväčšia úloha pre úradnícku vládu sú ceny energií a schodok 300 mil. eur, tvrdí Združenie miest a obcí Slovenska (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Čiastočná pomoc nedosiahla ani polovicu sľúbenej čiastky

Upozornil, že čiastočná kompenzácia obrovských výpadkov v rozpočtoch samospráv dosiahla len 45 percent zo sľúbenej čiastky. ZMOS pritom očakáva ďalšiu pomoc, ktorú mestám a obciam prisľúbil ešte bývalý premiér Eduard Heger. "Súčasný premiér je ochotný to naplniť, avšak v súčasnosti rokuje parlament a vtedy sa nevie, aký to bude mať dosah na štátny rozpočet," objasnil Božik.

ZMOS podľa neho bude na budúci rokovať s politickými stranami a v prípade, ak nebude vôľa vyriešiť situáciu v priebehu júla, obrátia sa na politikov s požiadavkou otvoriť štátny rozpočet. "Aby nám bolo vyplatené to, čo nám bolo prisľúbené a schválené v rozpočte. Hovoríme o 54 miliónov eur z celkovej čiastky 200 miliónov eur viazaných na kompenzáciu obrovského nárastu cien energií," dodal Božik.

Intenzívna príprava na nové programové obdobie

ZMOS zároveň rokuje o pomoci z výzvy "Fast care II", ktorá by mala nadviazať na kompenzáciu výdavkov spojených s utečeneckou krízou z minulého roka. V tomto prípade má združenie prísľub prípravy ďalšej podpory, kde by šlo o sumu 40 až 50 miliónov eur. Branislav Zacharides zo ZMOS-u upozornil, že v novembri 2022 sa prílev utečencov z Ukrajiny nezastavil a naďalej prichádzajú do slovenských miest a obcí. "Pripravujeme sa intenzívne na nové programové obdobie, osobitne na spustenie skutočného integrovaného prístupu, to znamená rozhodovania o použití eurofondov zdola. Vyzývame všetky ministerstvá, ktoré budú sprostredkovateľské orgány, aby sa snažili byť nápomocné pri rozbehnutí tejto schémy," zdôraznil Zacharides.

Na rokovaní rady sa budú zástupcovia ZMOS-u zaoberať aj dočerpaním eurofondov, nižšiemu výberu dane z príjmov v porovnaní s minulým rokom či komplikovanej situácii v samosprávach. "Na september pripravujeme ďalší snem, dynamizujeme svoju činnosť, vytvárame nové sekcie, chceme čo najviac posilniť odborné tímy v regiónoch," uzavrel predseda ZMOS-u.

Viac o téme: EurofondyKompenzáciaJozef BožikZdruženia miest a obcí Slovenska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu