Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Sociálni partneri vyzývajú na zastavenie prijímania škodlivých návrhov zákonov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ), Asociácii zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR, Asociácii priemyselných zväzov a dopravy (APZD), členovia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), ako aj zástupcovia zamestnancov združení v Konfederácii odborových zväzov (KOZ) SR , verejne vyzývajú poslancov Národnej rady (NR) SR a prezidentku SR, aby zastavili obchádzanie riadneho legislatívneho procesu a prijímanie návrhov zákonov škodlivých pre krajinu.

Predkladanie poslaneckých návrhov a závažných regulačných opatrení bez riadneho vyčíslenia ich dosahov na obyvateľstvo a podniky, či prijímanie zákonov bez akejkoľvek odbornej diskusie za zatvorenými dverami sa podľa sociálnych partnerov v uplynulom období stalo na Slovensku bežnou praxou. Návrhy zákonov sa predkladajú bez potrebnej analýzy, čo často spôsobuje opätovné otváranie legislatívy z dôvodu jej nerealizovateľnosti v praxi. Je podľa nich neprípustné, aby sa domáce podniky a obyvatelia Slovenska donekonečna stávali obeťami populizmu, účelového zavádzania a nástrojov predvolebných kampaní, ktoré priamo negatívne zasahujú do ich rozpočtov a peňaženiek. Takýto stav považujú sociálni partneri za neakceptovateľný.

archívne video 

Podľa Božika jednou z abmbícií bude, aby ZMOS dosiahol status, kde bude mať právo v prípade legislatívy uplatniť právo veta pri rokovaní s vládou (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Súčasný stav je neudržateľný

"Nekontrolovateľné a nesystémové legislatívne zmeny pritom oslabujú celú ekonomiku - klesá konkurencieschopnosť, rastú konečné ceny tovarov a služieb i nezamestnanosť - na čo v konečnom dôsledku dopláca celá krajina," zdôraznili v pondelok na spoločnej tlačovej konferencii zástupcovia zamestnávateľov. "Parlament prijíma aj legislatívne normy, ktoré nekompetentne zasahujú do systému sociálneho poistenia, daňovej oblasti či oblasti školstva. Táto legislatíva je častokrát nevykonateľná a prípadne prináša množstvo aplikačných problémov," upozornili zástupcovia zamestnancov.

Súčasný stav je podľa sociálnych partnerov neudržateľný. "Neakceptujeme a nebudeme akceptovať situáciu, aby sme sa o kľúčových legislatívnych zmenách dozvedeli z médií, ani aby sme obchádzali jednotlivých poslancov a snažili sa ich presvedčiť, prečo by mali či nemali podporiť daný legislatívny návrh," podčiarkli predstavitelia sociálnych partnerov.

Férový prístup k legislatívnemu procesu

Spoločným cieľom je podľa nich mať dlhodobo zachovaný systémový a férový prístup k legislatívnemu procesu a spoločne viesť kultivovaný sociálny dialóg za účasti všetkých dotknutých subjektov s cieľom prijímať zákony, ktoré sú v prospech krajiny, podnikov a obyvateľstva. "Je načase začať prijímať návrhy zákonov, ktoré sa zakladajú na odbornosti a sú skutočne v prospech našej ekonomiky a životnej úrovne domácností, a to nielen naoko," dodali zamestnávatelia združení v RÚZ, AZZZ a v APZD, členovia ZMOS a zástupcovia zamestnancov združení V KOZ SR.

Viac o téme: ZákonZastavenieSociálni partneriPríjimanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu