Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Blíži sa k nám PRVÁ VLNA horúčav: Milovníci tepla si prídu na svoje! Od TOHTO dňa čakajte na Slovensku trópy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - O dva týždne začínajú letné prádzniny, no doteraz sme si ozajstných letných dní ešte veľa neužili. Tohtoročná jar bola výnimočné upršaná a prekvapila nás výraznými búrkami. Dní s teplotami okolo 30 stupňov Celzia bolo minimum. To by sa však malo zmeniť a už onedlho si milovníci slnka a horúčav prídu na svoje.

Plošný nástup horúčav prichádza neskôr ako v predchádzajúcich rokoch. Tridsaťstupňová hranica bola tento rok prekročená iba v jednej lokalite a to konkrétne v Ožďanoch v okrese Rimavská Sobota, kde 2. júna namerali 30,1 stupňa Celzia. Tentokrát by však ortuť teplomera mala vyskočiť nad túto hranicu na viacerých miestach, informuje portál imeteo.sk

archívne video

Centrum hlavného mesta bolo uprostred jedného z najteplejších dní takmer vyprázdnené (Zdroj: Topky/Maarty)

Začne to cez víkend, v pondelok vypuknú horúčavy naplno

Vlna horúčav zasiahne už počas víkendu mnohé oblasti Európy. Masu teplého vzduchu prinesie prúdenie zo západu a nad naše územie bude smerovať od Francúzska a Nemecka cez Česko a Rakúsko. Kým sobota bude ešte pomerne chladná s teplotami do 22 stupňov Celzia na severe a východe a do 27 stupňov Celzia na ostatnom území, nedeľa už bude k milovníkom horúčav omnoho prívetivejšia. Čakajte teploty od 22 do 29 stupňov Celzia. 

SOBOTA

Blíži sa k nám
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: predpovede.sk)

NEDEĽA

Blíži sa k nám
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: predpovede.sk)

V pondelok k nám naplno dorazí príliv teplého vzduchu a teploty začnú rásť. Obyvateľov chladnejších oblastí na severe a východe prekvapia teploty tesne pod tridsiatkou, na západnom a južnom Slovensku bude teplejšie a treba rátať s teplotami až okolo 33 stupňov Celzia. Podobné počasie nás čaká aj v utorok. Od tohto dňa má však podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu SR pribudnúť aj vlhkosť, k horúčave sa teda pridá aj pocit dusna. "Taktiež sa v tomto vlhkom a veľmi teplom vzduchu budú najmä v popoludňajších hodinách lokálne tvoriť prehánky a búrky, tie môžu byť aj intenzívne," varuje SHMÚ.

V stredu sa oteplí ešte viac a na juhu územia sa ortuť teplometa vyšplhá až na 35 stupňov Celzia. Vysoké teploty na celom Slovensku si užijeme aj vo štvrtok. V tento deň popoludní by však mal podľa meteorológov doraziť studený front, ktorý prinesie so sebou intenzívne búrky.

V Česku a Rakúsku nemali ešte ani jeden tropický deň

Kým u nás bola tento rok hranica tridsiatky pokorená, susedia budú prepisovať históriu. Blížiaci sa víkend to však zmení aj u nich. Rakúšania podľa dostupných dát zaznamenajú najneskoršší príchod tropických teplôt od začiatku 21. storočia. Vlna tropických horúčav bude sužovať cez víkend veľa európskych krajín. 

Viac o téme: PočasieHorúčavyTrópy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu