Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rúti sa na nás príšerné počasie: Európa bude čeliť stále extrémnejším letám, výhľad odborníkov je pesimistický

Extrémy počasia sa prejavujú čoraz častejšie. Zobraziť galériu (3)
Extrémy počasia sa prejavujú čoraz častejšie. (Zdroj: gettyimages.com, TASR/AP Photo/Channi Anand)

KODAŇ - Záplavy v údolí Ahr, vyprahnutá pôda v Barcelone. ​​Extrémne poveternostné javy sú v Európe častejšie. Správa Agentúry Európskej únie pre životné prostredie EAA teraz ukazuje, že počasie sa v budúcnosti nezmení a vyzýva na väčšie odhodlanie v boji proti klimatickej kríze.

Z pohľadu Agentúry EÚ pre životné prostredie EEA sa Európa musí v lete pripraviť na klimatické výkyvy. Klimatické zmeny spôsobujú, že počasie v Európe sa stáva extrémnejším, zdôraznil kodanský úrad pri predstavovaní webového portálu, ktorý sa bližšie pozerá na minulé vlny horúčav, suchá, záplavy a lesné požiare. Celkový výhľad je pesimistický. Adaptácia na zmenu klímy je kľúčová, zdôraznili experti EEA.

Zaplavené ulice Bratislavy po silnom daždi (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

V online prehľade s názvom „Extrémne letné počasie v meniacej sa klíme: je Európa pripravená?“ agentúra EEA chce odteraz podrobnejšie vysvetliť, ako extrémne počasie čoraz viac ovplyvňuje obyvateľstvo, ekonomiky a prírodu v Európe.

Opisuje extrémne poveternostné javy uplynulých liet, čo možno podľa vedeckých predpovedí očakávať v budúcnosti a ako dobre je na ne región pripravený. Cieľom celej aktivity je upozorniť rozhodovateľov a verejnosť na naliehavosť boja proti klimatickej kríze pomocou aktuálnych informácií a dát.

Rúti sa na nás
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa správy zverejnenej v apríli 2023 európskou službou pre pozorovanie klímy Copernicus bolo posledných osem rokov údajne najteplejších, aké kedy boli v histórii namerané. Francúzsko, Taliansko a Španielsko postihujú suchá od začiatku leta 2022, píše ďalej monitorovacia služba. Carlo Buontempo, riaditeľ monitorovacej služby, pre nemeckú televíziu ZDF povedal, že posledných pár rokov je znakom toho, ako veľmi sa klíma mení. Ak sa postoj ľudstav nezmení a niečo neurobíme, klimatická kríza sa bude prehlbovať a následky pocítime čoskoro.

Viac o téme: ZáplavyPočasieSuchoVedciKlimatická kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu