Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Strane Sme rodina chýba v programovom vyhlásený vlády konkrétna pomoc s infláciou: Pri hlasovaní sa zdrží

Milan Krajniak
Milan Krajniak (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Poslanci Sme rodina sa zdržia pri hlasovaní o programovom vyhlásení vlády (PVV) premiéra Ľudovíta Ódora. Dôvodom je, že v návrhu predloženom do Národnej rady (NR) SR nevidia konkrétne opatrenia na pomoc ľuďom s vysokými cenami. V rámci rozpravy k návrhu to uviedol poslanec a podpredseda hnutia Sme rodina Milan Krajniak.

Upozornil, že v rámci PVV našiel len dve nie úplne konkrétne zmienky o inflácii. "Našiel som jedinú vec, ktorá sa týka pomoci domácnostiam s vysokými cenami energií, a to váš záväzok, že to vláda prehodnotí a chce inak prerozdeliť ťarchu vysokých cien energií medzi firmy, domácností a štát. A to je problém," zdôraznil bývalý minister práce.

Video: Vláda Ľudovíta Ódora schválila Programové vyhlásenie vlády 

Vláda Ľudovíta Ódora schválila Programové vyhlásenie vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Pre stranu to nie je prijateľná cesta

V tomto a asi ani v budúcom roku nebude podľa neho väčšina slovenských domácností schopná znášať náklady, ktoré sú spojené s rastom cien energií. "Prehodnotenie znamená, že chcete túto pomoc skrátiť. Toto nie je pre nás prijateľná cesta, určite nie v tomto roku. Toto podporiť nemôžeme," vyhlásil Krajniak.

Na druhej strane, Sme rodina podľa neho nebude pristupovať k vláde podľa princípu čím horšie, tým lepšie. "Akýkoľvek vecný návrh, o ktorom budeme presvedčení, že môže pomôcť ľuďom podporíme a aj povieme prečo. Rovnako ak budeme niečo považovať za zlý návrh, tak to nepodporíme a vecne povieme prečo," priblížil. Dodal, že jednotliví ministri s poslaneckým klubom komunikujú.

Ocenili prácu ministerky práce

Ocenil, že ministerke práce sa podarilo presadiť do programu zámer podpory poskytovateľov sociálnych služieb mimoriadnym zvýšením finančného príspevku, či podporu úpravy dávky v hmotnej núdzi, životného bývania a príspevku na bývanie.

Ódor v reakcii upozornil, že vláda v tejto chvíli nevie povedať, ako vyzerá rozpočet na tento rok. Ešte na aktuálnej schôdzi NR SR môžu byť schválené opatrenia za 2,2 miliardy eur. "Preto nie je možné v tejto fáze povedať presne, akou sumou môžeme podporiť najzraniteľnejšie skupiny. Veľmi ťažko sa robí PVV s konkrétnymi parametrami, keď stojíte na vode a neviete, odkiaľ štartujete," dodal premiér.

Viac o téme: Programové vyhlásenie vládyúradnícka vládaMilan KrajniakSme rodinaĽudovít Ódor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu