Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Umelecký svet v slzách: Šokujúce úmrtie známeho výtvarníka a umelca! Odišiel príliš mladý

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Zdá sa, že v poslednej dobe každým týždňom Slovensko prichádza o ďalšie a ďalšie legendy slovenskej kultúrnej scény. Tentokrát ide o mimoriadne dramatický odchod, pretože len v 49 rokoch nás opustil vizuálny umelec Erik Binder.

archívne video

Gaetano Donizetti: Maria Stuarda: Ide o dielo, ktoré ešte na pôde SND uvedené nebolo, tvrdí dramaturg J. Červenka (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

O smrti tohto významného výtvarńeho umelca informoval Denník N. Príčina smrti zatiaľ nie je známa, no podľa všetkého mal Binder podľa našich informácií skonať už skôr a až v týchto chvíľach sa našlo jeho telo.

V SNG mal Binder naposledy samostatnú výstavu, v ktorej previedol divákov labyrintom svojho vlastného života a tvorby. "Binderov program je mnohovrstevnatý a obsahuje prácu so všetkými médiami od maľby, grafiky, autonómnej aj denníkovej kresby, inštalácie a objektov až po video a intermediálne performancie," uviedla k výnimočnej výstave SNG.

Umelecký svet v slzách:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

Jeho výtvarné umenie si budeme pamätať nie len my, ale aj ľudia v zahraničí

Slovenský umelec Erik Binder patril skutočne ku kľúčovým osobnostiam slovenskej scény s výrazným autorským rukopisom.

O Binderovom odchode už informujú viaceré médiá. 

 

Vo veku 49 rokov zomrel vizuálny umelec Erik Binder. Patril ku kľúčovým osobnostiam slovenskej umeleckej scény. Jeho...

Posted by Rádio DEVÍN on Friday, June 9, 2023

Binder započal svoju životnú púť v roku 1974 v Hnúšti-Likieri. Svoje vzdelanie absolvoval na na Vysokej škole výtvarných umení v ateliéri profesora Róberta Jančoviča, profesora Daniela Fischera a na Akadémii výtvarných umení v Prahe u docenta Vladimíra Kokoliu. Jeho kariéra mala vzostupnú tendenciu aj po roku 2000, kedy mal desiatky samostatných výstav na Slovensku, v Česku, Srbsku, Holandsku, Taliansku, Rakúsku, Maďarsku, Poľsku, Francúzsku, Švajčiarsku, Nemecku a v USA a ďalšie desiatky skupinových výstav.

Viac o téme: úmrtieErik Binder
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu