Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Krajský súd Trenčín v kauze výbuchu vo VOP Nováky ešte nerozhodol

Bývalý technický riaditeľ VOP Ján L. Zobraziť galériu (2)
Bývalý technický riaditeľ VOP Ján L. (Zdroj: SITA)

TRENČÍN - Senát Krajského súdu Trenčín nakoniec vo štvrtok v kauze tragického výbuchu vo Vojenskom opravárenskom podniku (VOP) Nováky nerozhodol. Verejné zasadnutie odročil na august, dôvodom bola náhla indispozícia jedného z členov senátu.

Na zasadnutie vo štvrtok prišli dvaja zo štvorice obžalovaných, obhajcovia i niekoľkí poškodení. Odvolací súd odročil zasadnutie na 3. augusta. Krajský súd Trenčín sa kauzou zaoberá po tom, ako sa proti rozsudku Okresného súdu (OS) Prievidza odvolala prokuratúra a dvaja obžalovaní. Dvoch zo štyroch bývalých manažérov Vojenského opravárenského podniku (VOP) Nováky uznal ešte v septembri 2019 OS v Prievidzi za vinných z prečinu všeobecného ohrozenia v súvislosti s výbuchom, ktorý v podniku v marci 2007 usmrtil ôsmich ľudí. Samosudkyňa OS v Prievidzi obžalovanému bývalému generálnemu riaditeľovi VOP Jozefovi B. a výrobnému riaditeľovi Jánovi L. uložila podmienečné tresty odňatia slobody. Bývalého technického riaditeľa Jána L. a bezpečnostného technika Jozefa O. súd oslobodil spod obžaloby.

Bývalý výrobný riaditeľ VOP Nováky, Ján L.
Zobraziť galériu (2)
Bývalý výrobný riaditeľ VOP Nováky, Ján L.  (Zdroj: SITA)

Prokuratúra viní bývalých manažérov za to, že museli vedieť aj o riziku, ktoré vo VOP Nováky existovalo, a to vzhľadom na množstvo výbušného materiálu a jeho nesprávne skladovanie. Napriek tomu neprijali žiadne zásadné opatrenia. Pôvodne čelili obžalobe piati, bývalý ekonomicko-obchodný riaditeľ Eduard B. v lete 2017 zomrel.

Explózia presne nezisteného množstva výbušnej látky vo VOP Nováky, ku ktorej došlo 2. marca 2007, spôsobila deštrukciu delaboračnej haly a usmrtila osem pracovníkov. Ďalších 37 zamestnancov utrpelo rôzne zranenia. Spôsobená škoda na majetku VOP, ako aj ďalšom hnuteľnom a nehnuteľnom majetku, sa vyšplhala na viac ako štyri milióny eur.

Viac o téme: Súd VOPNováky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu