Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Začal sa proces v kauze hotela Carlton, obžalovaní vinu odmietajú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Dušan Hein)

BANSKÁ BYSTRICA - Až na trinásty raz sa na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, podarilo v stredu otvoriť hlavné pojednávanie v kauze týkajúcej sa bratislavského hotela Carlton. Obžalovaným, podnikateľovi Erikovi Mikurčíkovi a jeho manželke Zuzane Kalmanovej, sa kladie za vinu, že ešte v roku 2017 sa mali dopustiť trestného činu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku v štádiu pokusu. Svojím konaním mali spôsobiť škodu vo výške minimálne 44 miliónov eur.

Podľa ich obhajcov je obžaloba v celom rozsahu nedôvodná a vykazuje závažné pochybenia. V prípravnom konaní malo dôjsť k porušeniu práv ich klientov. "Som nevinný, cítim sa byť poškodený," vyhlásil Erik Mikurčík. Využil svoje právo a odmietol vypovedať. Rovnaké vyhlásenie urobila aj Zuzana Kalmanová. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry preto čítal výpoveď podnikateľa z prípravného konania.

Zdravotné problémy obhajcu obžalovaného 

Obžalobu na súd podali v máji v roku 2020. Do vytýčených termínov hlavného pojednávania zasiahla pandémia nového koronavírusu a s tým súvisiace obavy obžalovaných, výmena obhajcov, zmena samosudcu ŠTS a v máji tohto roku aj zdravotné problémy obhajcu obžalovaného.

Prevod hotela na spoločnosť

Trestné oznámenie na bývalých konateľov spoločnosti Carlton Property Erika Mikurčíka a Zuzanu Kalmanovú podali bývalí spoločníci a spolumajitelia spoločnosti Eset Maroš Grund a Rudolf Hrubý pre podozrenie, že ich chceli pripraviť o investíciu. Obžalovaný údajne bez ich vedomia zvýšil vo svoj prospech základné imanie firmy, ktorá vlastní hotel, a z nich sa stali menšinoví vlastníci. Rovnako sa mal pokúsiť o prevod budovy hotela na svoju spoločnosť. Erik Mikurčík obvinenie odmieta a tvrdí, že jeden z poškodených si vraj "objednal v štáte jeho elimináciu a ten mu ju dodáva v kooperácii známych kajúcnikov, korupčníkov, dnes označovaných za zločincov". Proces bude pokračovať v septembri výpoveďami poškodených. Obžalovaným v prípade uznania viny hrozí za tento trestný čin dolná hranica trestnej sadzby, minimálne desať rokov.

Viac o téme: ProcesObžalovaníCarltonŠpecializovaný trestný súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu