Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Faux pas na maturite už rieši aj rezort školstva: Obrovské znepokojenie, na personálne zmeny ale nemajú dosah!

Ministerstvo s rozhorčením komentuje výskyt konšpirátora v maturitnej komisii. Zobraziť galériu (3)
Ministerstvo s rozhorčením komentuje výskyt konšpirátora v maturitnej komisii. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Mnohí nevedia čo si myslieť po tom, ako na sociálnej sieti uvideli znepokojujúci záber z maturitnej komisie na SOŠ dopravnej v Trenčíne. V radoch skúšajúcich sa totiž ocitol známy konšpirátor z kontroverzného spolku Občiansky tribunál. Jeho výskyt bol takou veľkou bizarnosťou, že prekvapil aj samotný rezort školstva.

archívne video

Maturanti v odbore cestovného ruchu absolvovali praktickú skúšku (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Známy zdieľač hoaxov a konšpirátor Milan Laurinec učí práve na tejto škole. Samotné vedenie školy ho dokonca zaradilo medzi skúšajúcich v komisii na maturitnej skúške. Ako dôkaz Laurinec zdieľal niekoľko záberov z triedy s popiskom "odmaturované". 

Faux pas na maturite
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/M.L.)

Ministerstvo je šokované, no na personálnu politiku školy nemá dosah

To, že sa takáto bizarnosť v Trenčíne na strednej odbornej škole odohrala, už vie aj rezort školstva, ktorý vedie momentálne Daniel Bútora ako člen vlády odborníkov Ľudovíta Ódora. "MŠVVaŠ SR s veľkým znepokojením zaregistrovalo účasť údajného spolupracovníka radikálnych konšpiračných organizácií v maturitnej komisii. Šírenie dezinformácií na pôde školy nemá za žiadnych okolností miesto. Ministerstvo školstva získava viac konkrétnych informácií o vzniknutej situácii," potvrdil rezort.

Faux pas na maturite
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Bútorovo ministerstvo však so sklamaním dodáva, že proces navrhovania a určovania členov maturitných komisií podľa zákona nespadá pod právomoci rezortu školstva, ten patrí riaditeľovi školy. "Regionálny úrad školskej správy, spadajúci pod ministerstvo, vymenúva predsedu školskej komisie, nie však členov maturitných komisií," konštatujú z tlačového odboru ministerstva.

Nebudú sedieť so založenými rukami

"Minister školstva Daniel Bútora spoločne s hlavnou školskou inšpektorkou Alžbetou Štofkovou Dianovskou v krátkej dobe prediskutujú všetky legálne možnosti systémového riešenia, aby sa danej situácii dalo v budúcnosti zabrániť. Rezort zároveň usmerní regionálne úrady školskej správy, aby vnímavo sledovali situáciu na školách tak, aby sa školská pôda nestávala priestorom pre politické aktivity alebo propagáciu či už politických strán a hnutí, alebo ich priaznivcov," prisľúbili.

Viac o téme: MaturitaTrenčínObčiansky tribunálMilan LaurinecMaturitná komisiaSOŠ dopravná
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu