Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Z introverta hviezda večierkov! 7 tipov milovníka vína, vďaka ktorým zažiarite v každej spoločnosti

Wine Door Club Advertoriál Zobraziť galériu (7)
Wine Door Club (Zdroj: Wine Door Club)

Pre mnohých z nás, ktorí stojíme v uličkách miestnych supermarketov a hľadíme na zarovnané rady vínových fliaš, je výber medzi červeným a bielym vínom jediným ukazovateľom pri rozhodovaní o nákupe. Existujú však aj ďalšie atribúty, ktoré je dobré brať do úvahy pri výbere vína. Poradíme vám, ako čítať etikety, ktoré víno je vhodné na letný večer a ktoré je lepšie nechať na špeciálnu príležitosť.

Neskorý zber alebo víno s prívlastkom?

Na vínnych etiketách často nájdete nápis "neskorý zber" či "víno z prívlastkom". Mnohí si myslia, že sú to odlišné druhy vína, v skutočnosti je to trochu inak. Vína s prívlastkom či prívlastkové vína je označenie pre akostné víno s prívlastkom. Slovo „akostné“ vyjadruje, že víno bolo vyrobené z hrozna vypestovaného v oblasti s chráneným označením pôvodu. 

Prívlastkové vína majú potom ďalšiu charakteristiku, to je ten „prívlastok.“ Označuje kabinetné víno, bobuľový výber, výber z hrozna, hrozienkový výber, ľadové víno, slamové víno a tiež, nám známy, neskorý zber. Určujúcim parametrom je cukornatosť hrozna pri zbere a pri ľadovom víne aj ďalšie podmienky.

Či už ide o objavovanie všestrannosti vína, experimentovanie alebo pochopenie rozdielov medzi rôznymi druhmi vína, skvelým kompasom pre vás môže byť jedinečná slovenská služba vínne predplatné od Wine Door Club, v ktorej vám každý mesiac namixuje kombináciu troch vín skúsený slovenský vinár a znalec vín Miro Fondrk.

Ľadovému vínu sa darí hlavne v Kanade

Ľadové víno je vyrobené z hrozna, zmrznutého na viniči. Zbiera sa najskôr v novembri aby prešlo mrazom minimálne -8°C, je sladké a aromatické. Keďže zmrznuté hrozno obsahuje až 80 % vody, pri lisovaní z neho vyteká len veľmi malé množstvo silne koncentrovanej sladkej šťavy, plnej aromatických látok. Vyrobiť ľadové víno nie je ľahké a preto býva pomerne vzácne. Je obľúbené ako dezert po výbornom jedle alebo ako spoločník ušľachtilých pokrmov, napríklad foie gras.

Ľadové víno je druh dezertného vína, vyrobené zo zmrznutého hrozna..
Zobraziť galériu (7)
Ľadové víno je druh dezertného vína, vyrobené zo zmrznutého hrozna..  (Zdroj: Getty Images)

Burčiak je predskokanom mladého vína

Burčiak je na Slovensku mimoriadne obľúbený ľudový nápoj. V každom známejšom vinárskom mestečku sa na jeseň organizujú hody a vinobrania, kde tento špecifický nápoj môžete ochutnať. Burčiak je v podstate vínny polotovar, vyrobený z čiastočne prekvasenej hroznovej šťavy, ktorý vypĺňa netrpezlivé čakanie na prvé mladé vína. Je známy svojou osviežujúcou chuťou a nízkym obsahom alkoholu, kúpite ho však len počas obmedzeného času, pretože má veľmi krátku trvanlivosť. Nezabudnite, podľa vinárskej etikety sa burčiakom nepriťukáva a nemali by ste ho ani ovoniavať.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto  (Zdroj: SITA)

Mladé víno býva plnené do fliaš ku koncu toho kalendárneho roka, v akom bolo zbierané hrozno, z ktorého toto víno vyrobili. Mladé vína sa na trh uvádzajú na trh najskôr v prvý novembrový pondelok. Mnohí vinári ich začínajú predávať 11. novembra, preto sa mladé víno niekedy označuje aj výrazom „svätomartinské“. Mladé vína zrejú len niekoľko týždňov a sú veľmi obľúbené pre svoju ľahkosť, sviežosť a živý charakter. Charakteristická je pre ne ovocná či kvetinová chuť a vôňa.

Nie každá odroda je vhodná pre výrobu mladého vína. Ak však siahnete po mladom Muškáte, Irsaiň, Muller Thurgau, Sauvignone či, z červených vín, Svätovavrineckom alebo Modrom Portugale, spravíte dobre. Mladé víno je ideálne konzumovať v období od svätého Martina do Veľkej noci, hodí sa aj k ťažším jedlám, ktoré si doprajeme v zime.

Wine Door Club
Zobraziť galériu (7)
Wine Door Club  (Zdroj: Wine Door Club)

Archívne víno starne do dokonalosti

Archívne vína sú opakom mladých vín. Dozrievajú oveľa dlhšie, minimálne tri roky. Ich chuť a kvalita sú veľmi závislé na klimatických a poveternostných podmienkach, preto rôzne ročníky rovnakej odrody z rovnakej oblasti môžu byť chuťovo i kvalitatívne na rozličnej úrovni. Archívne vína si môžete vychutnávať ihneď po zakúpení, ale, ako samotné pomenovanie napovedá, sú to vína vhodné na uloženie a otvorenie až pri špeciálnej príležitosti. Niektoré archívne vína sa dokonca kupujú ako investičné, pretože ich hodnota rokmi vzrastie mnohonásobne. Ak sa v archívnych vínach nevyznáte, nevadí. Skúsení vinári vám vedia poradiť.

"Archívne víno nemusí jednoznačne znamenať víno vysokej kvality. Jedná sa skôr o vodítko určenia stupňa fľašovej zrelosti vína v čase nákupu. Ak by ste chceli ochutnať vína s vyzrievacím potenciálom, určite by ste nemali vynechať službu vínneho predplatného od Wine Door Club, ktoré túto možnosť ponúka." Miro Fondrk

 

Wine Door Club
Zobraziť galériu (7)
Wine Door Club  (Zdroj: Wine Door Club)

Víno na letnú koktail party

Keď premýšľame o koktailoch, často sa nám vybavia liehoviny ako vodka, gin alebo rum. Na prípravu skvelého koktailu však nepotrebujete tvrdý alkohol. Svieže a lahodné miešané nápoje vytvoríte pomocou vína. Nezáleží na tom, či je to červené, biele alebo ružové alebo šumivé. Od osviežujúcich vínnych strekov, cez variácie na klasické koktaily až po obľúbené ovocné sangrie, plné ovocnej chuti, všetky sú ideálne na letné večery.

Na kvalitu vína dbajte aj pri tvorbe koktailov. Vínne predplatné od Wine Door Club vám dodá kvalitné vína, vy fantáziu.

Víno zvýrazní chuť jedla

Víno je ideálny nápoj ku skvelej večeri v spoločnosti, alebo „iba“ vo dvojici. Prečo ho však nepoužiť už pri príprave jedla? Pridanie vína do jedla zlepšuje jeho chuť a zvýrazní aj chute ostatných ingrediencií. Alkohol totiž pomáha uvoľniť chuťové molekuly v potravinách. Treba však dávať pozor, aby sa pri varení vyvarila väčšina alkoholu, inak môže mať jedlo štipľavú ostrú chuť.

Klasickou kombináciou je červené víno v omáčke bolognese či v marináde na hovädzie mäso alebo biele víno v talianskom rizote. Pri výbere vína na varenie nepodceňujte jeho kvalitu; krabicové „čučo“ vám jedlo určite nevylepší.

Vínny box je plný vín a užitočných informácií.
Zobraziť galériu (7)
Vínny box je plný vín a užitočných informácií.  (Zdroj: Wine Door Club)

Skvelá služba pre každého pôžitkára

Či ste vo svete vín nováčik alebo skúsený znalec, vašu cestu za kvalitným vínom môže posunúť vyššie vínne predplatné od Wine Door Club. Táto služba ponúka všetkým nadšencom vína vzrušujúci a pohodlný spôsob, ako preskúmať a vychutnať si rôzne druhy vín. Vínne predplatné sa tiež stáva čoraz obľúbenejším darčekom.

Vínne predplatné funguje veľmi jednoducho: vyberiete si, ako často chcete vína dostávať (raz za jeden, dva či tri mesiace), zvolíte si preferenciu bielych či červených vín a môžete sa tešiť na pravidelné prekvapenie v exkluzívnom vínnom boxe. Súčasťou každej zásielky sú aj podrobné informácie o každom vybranom víne.

V balení sú vždy tri prémiové vína: dve od najlepších svetových vinárstiev a jedno slovenské. Podľa slov zakladateľa konceptu Juraja Kadleca, slovenské vína môžu svojou kvalitou hravo konkurovať tým zahraničným. A keďže Slováci radi podporujú domáce vinárstva, Wine Door Club ich vo svojich výberoch rád podporí. Predplatitelia tak môžu očakávať pravidelné dodávky starostlivo vybraných vín, prispôsobených ich preferenciám.

VIAC O VÍNNOM PREDPLATNOM

Z introverta hviezda večierkov!

 

Advertoriál pripravený v spolupráci so službou Wine Door Club.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu