Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Hroncová ešte ani nie je ministerkou a už sa na ňu valí kritika: Temná minulosť v SND a státisícové pochybenia?!

Hroncová bude novou ministerkou kultúry. Zobraziť galériu (6)
Hroncová bude novou ministerkou kultúry. (Zdroj: TASR - Tomáš Halász)

BRATISLAVA - Ešte ani nebola vymenovaná za ministerku, a už sa na jej adresu ozývajú nespokojní ľudia. Silvia Hroncová má byť podľa prezidentského paláca novou ministerkou kultúry, a tak v kresle ministerky vystrieda Natáliu Milanovú z OĽaNO. Jej minulosť sa spája s vedením Slovenského národného divadla (SND) v pozícii generálnej riaditeľky. To už je síce niekoľko rokov späť, no aj tak sa do našej redakcie dostala kritika za jej vedenie tejto inštitúcie v minulosti.

Vaše tipy

V súvislosti s avizovanou ministerkou kultúry Silviou Hroncovou nám okamžite do redakcie prišli anonymné dokumenty o údajnom pôsobení Hroncovej v SND z rokov 2006 až 2009. Ide o dokumenty vrátane správy z kontroly hospodárenia SND počas jej pôsobenia, ktorá vraj  konštatuje nehospodárne nakladanie s finančnými prostriedkami daňových poplatníkov vo výške 452-tisíc eur.

Hroncová ešte ani nie
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Miroslav Košírer)

Údajne realizovala zmeny bez predchádzajúcej konzultácie, čo spôsobilo napäté vzťahy

"Hroncová uskutočnila veľké organizačné zmeny v štruktúre SND bez potrebnej internej komunikácie, čo viedlo k negatívnym postojom najmä umeleckých organizačných zložiek, vytváraniu napätia a k personálnym zmenám. Išlo o presun kompetencií (ktoré si pred presťahovaním do novej budovy SND uplatňovali umelecké súbory samostatne) marketing, komunikácia s verejnosťou, technika pokladne do pôsobnosti generálneho riaditeľstva," píše sa v dokumente, ktorý dokladá aj častú výmenu riaditeľov jednotlivých organizačných zložek.

Hroncová ešte ani nie
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Hroncová nakoniec vo funkcii riaditeľky skončila po tom, čo jej vyjadrili nedôveru vtedajší riaditeľ Opery SND Pavol Smolík a riaditeľ Činohry Štefan Bučko.

Výsledky kontroly zistili dve závažné porušenia

Podľa následnej kontroly zo strany vtedajšieho ministerstva kultúry po šéfovaní Hroncovej sa zistili dve závažné porušenia vo výškach niekoľkých tisícov eur.

Hroncová ešte ani nie
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Následne sa v anonymnom dokumente uvádzajú výsledky kontroly a porušenia finančnej disciplíny vo forme tabuľky, pričom sumy sú uvedené ešte aj v Slovenských korunách, keďže išlo približne o obdobie roku 2009.

Hroncová ešte ani nie
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

"Za účelom overenia finančného riadenia a hospodárnosti, efektívnosti, účinnosti a účelnosti pri hospodárení s verejnými prostriedkami vykonal Odbor kontroly Ministerstva kultúry SR v roku 2009 v SND kontrolu. Kontrolovaným obdobím bolo obdobie od 1. 1. 2007 do 30. 6. 2009, t.j. funkčné obdobie Silvie Hroncovej," píše sa v dokumente.

Charakteristika Hroncovej podľa prezidentského paláca

Palác popísal Hroncovú ako teatrologičku a kultúrnu manažérku, ktorá ako riaditeľka Divadelného ústavu stála pri zrode viacerých úspešných projektov, vrátane divadelného festivalu Nová dráma či alternatívnej scény Štúdio 12. Spoluzakladala najväčšie slovenské divadelné ocenenie Dosky.

Hroncová ešte ani nie
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Na poste generálnej riaditeľky Slovenského národného divadla bola zodpovedná za dokončenie novostavby divadla a jej uvedenie do prevádzky. Stála pri zrode európskej televíznej stanice Film Europe Channel. Viedla dva najväčšie české operné súbory:

Operu Národného divadla a Štátnu operu v Prahe. V súčasnosti pôsobí ako výkonná riaditeľka filmovej distribučnej spoločnosti a predsedníčka správnej rady Kreatívneho inštitútu Trenčín, ktorý realizuje projekt Európskeho hlavného mesta kultúry Trenčín 2026. Vyštudovala estetiku a divadelnú vedu.

Čo si myslí Milanová o svojej nasledovníčke?

Na poslednom rokovaní vlády sa k Hroncovej vyjadrila aj odchádzajúca ministerka kultúry Natália Milanová. "Nebudem hodnotiť. Nebudem. Poznám ju trošku," povedala stručne Milanová, ktorá bola skúpa na slovo. Potešila by sa však, keby bola jej nastolená agenda pod Hroncovou v pokračovaní. "Uvidíme, či tam bude chcieť robiť ešte niečo vlastné," uzavrela.

Natália Milanová povedala, v čom by mala jej nasledovníčka na ministerstve kultúry pokračovať (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: VedenieKritikaSNDMinisterka kultúrySilvia Hroncová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu